Изпитите по български и математика ще започват с час по-рано – в 9

Без задачи, които са свързани с трапец, и линейни параметрични уравнения и неравенства в изпита по математика за 7-класниците. Това обявиха от МОН за радост на учениците, които се готвят за прием в гимназиите. Първата част от теста вкючва 17 задачи с избираем отговор и три с кратък. Втората част съдържа две задачи с кратък свободен отговор и три с описание. Материалът е от 5, 6 и 7 клас.

Единен тест от две части с обща оценка в точки – такъв ще е форматът на изпита тази година. Досега двете части се оценяваха отделно, тъй като отделяха учениците, които се явяват само на НВО от тези, които кандидатстват в гимназиите.

Между първата и втората част няма почивка. Учениците ще могат да напускат стаята не по-рано от 60 минути от началото и след като първата част от техния изпит е запечатана в плик.

Първата част от изпита по български език и литература ще е тест от 18 въпроса с избираем отговор, 6 въпроса със свободен отговор и един с разширен свободен отговор или развиване на теза. Времето за работа е 60 минути. Втората част е преразказ с дидактическа задача, за който те ще имат час и половина. Тази година в теста литературните въпроси ще са само върху авторите от 7 клас. Нов автор е Добри Чинтулов с творбите “Вятър ечи, Балкан стене” и “Стани, стани, юнак балкански”. Включена е и по една нова част от произведенията на Алеко Константинов “Бай Ганьо” и “До Чикаго и назад”. В същото време отпадат задачите за вид и залог на глагола, видове подчинени изречения и фразеологизми, тъй като материалът за тях вече се преподава в по-горните класове.

На теста вече ще се получават общи точки от двете части като максимумът е 100.Те не се превръщат в оценки, а директно участват в балообразуването.

Тази година е променен и началният час на изпита, тъй като НВО ще се провежда на отделна дата от матурите. Вместо от 10  часа, както досега, той ще започва в 9. Тестът по български е на 17 юни, а по математиката на 19 юни. Има и трети изпит, по чужд език, на 21 юни – той е по желание. Резултатите ще са готови до 27 юни. От МОН твърдят, че дипломите на децата, съгласно предварително заложения график, ще бъдат готови на 3 юли и това няма да забави приема в гимназиите, който се състои от три класирания.

Ако ученик не се яви на изпитите, той участва в класирането с оценките от Свидетел