Директорите на Драматичния и Кукления театър в Пловдив влизат със заповед в новия орган на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства

51172

 

Без депутати и общински съветници в Обществените съвети. Това е препоръката на просветния министър в оставка Меглена Кунева, отправена във вид на писмо до училищните директори. По повод постъпили сигнали и въпроси относно създаването на новия орган, от МОН заявяват, че за да се гарантира гражданският характер на обществения съвет, не следва да влизат политически ангажирани лица. В него не бива да членуват и хора от местни ръководства на политически организации, от градския парламент или народни представители. Препоръката е да бъдат избрани професионално доказани личности от различни области на обществения живот, общественици, спомоществователи, бивши възпитаници на училището, които обаче понастоящем не са родители на деца от съответното учебно заведение.

Кунева напомня на директорите да не правят предложения пред събранието на родителите, тъй като това е в правомощията само на родителите, участващи в него. Крайният срок за формиране на съветите е 31 декември.

Междувременно с писмо на областния управител Здравко Димитров са определени представителите на работодателите в обществените съвети на професионалните гимназии от региона. Това са доказани експерти или собственици на фирми и предприятия в съответната област. За членове на Обществения съвет на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, например, са определени директорите на Драматичен театър Пловдив Кръстьо Кръстев и на Кукления – Виктор Бойчев. Третият член е пиарът на общинския културен отдел Катрин Гутман. Председателят на Регионалната занаятчийска камара Тони Симидчиева влиза в новия орган на Професионалната гимназия по хранене и туризъм, а председателят на Камарата на строителите в Пловдив Пламен Иванов ще членува в два съвета – на гимназиите по строителство и архитектура и по строителни технологии.