Седмицата на физическата активност и спорта започва от днес и ще обиколи няколко градски парка в различни квартали

Седмицата на физическата активност и спорта стартира от днес и ще продълвжи до 2 юни. MOVE Week Пловдив  ще обиколи няколко градски парка в различни квартали, където ще се проведат безплатни групови тренировки.

Началото е днес на поляната на Младежкия хълм – до сградата на бившия Пионерски дом, а утре активностите ще бъдат в парк „Ружа“, район „Западен“. На 29 и 30 май са тренировките в „Тракия“ (парка в близост до “Княз Борис I”), и в район „Южен“ (парк „Студенец“).

В последния ден на май пред Виенски павилион в Цар-Симеоновата градина ще се проведе традиционната танцова вечер. Всеки желаещ ще може да се включи в открита тренировка и да се раздвижи със салса, бачата, кизомба, модерни танци, арменски народни между 17 и 20:30 ч.

Детско трасе от рециклирани материали ще бъде представено на 1 юни от 10:30 – 12:30 ч. на площад „Стефан Стамболов“. От 15:00 – 19:30 ч. на поляната на Младежки хълм ще се проведе празник, организиран в партньорство с Детска архитектурна работилница и Асоциация за развитие на младежки зони. Участниците ще се включат в работилници, различни физически активност и групови тренировки с инструктори. Празникът ще отбележи не само Деня на детето, но и началото на мащабната инициатива „Изграждаме заедно: Град на децата“, която е и сред основните проекти на Пловдив за Европейска столица на културата. В следващите седмици пловдивското тепе ще се превърне в детски град. Малчугените ще могат да развихрят въображението си, да си представят своя мечтан град, и да го построят в умален вариант. С помощта на архитекти и изцяло с екологични и рециклирани материали, те ще правят макети в реални размери на Младежкия хълм.

Крос, съпроводен със събиране на отпадъци между Гребния канал и река Марица, ще се проведе на 2 юни от 8:00 – 14:00 ч. Предвидена е и възможност за пикник.

По време на събитията ще бъдат осигурени контейнери за разделно събиране, а доброволците на платформата „Аз, Ти, Пловдив!“ ще им дават съвети как да намалим ежедневните си отпадъци.