От днес се преустановяват всички пътувания по НП „Отново заедно“ поради влошената епидемична обстановка

Осигуряване на безплатни тестове за децата, които покажат признаци на КОВИД в училище, предвижда просветното министерство. Тестове ще има не само за децата със симптоми, но и за училища, осигурили съгласие тестване на всички.

„Опитите за налагане на тестове на децата също срещнаха съпротива сред родителите”, подчерта служебният образователен министър проф. Николай Денков. При съгласие на родителите в училищата би могло да се въведе регулярно тестване на учениците, защото, по думите му, няма смисъл това да се прави за 5-10% от децата.

Миналата година нито едно училище не е достигнало 10% заболели ученици, така че това е разумна граница, която да се ползва за критерий кога да се преминава при напълно дистанционно обучение.

Министърът коментира, че родителите се опитват да поставят невъзможна задача пред МОН и МЗ – да се запази здравето на учителите и да има 100% присъствено обучение. И припомни, че повече от 100 учители миналата година са загубиха живота си в резултат на коронавирусна инфекция.

„Наша грижа, освен максималното присъствие на децата, е опазване на тяхното здраве и здравето на учителите. Балансът трябва да се търси, защото би било напълно безотговорно да кажем, че всичко ще бъде присъствено“, каза Денков. На предложенията за изтегляне на учебната година от 1 септември, той уточни, че за това е необходима промяна в закона.

Заради КОВИД-19 от днес МОН преустановява всички планирани туристически пътувания по Национална програма “Отново заедно”, включително и тези, при които има анекси за пренасочване към други области на страната, поради влошената епидемична обстановка в цялата страна. Ръководният екип на програмата ще разработи план за осъществяване на всички заявени пътувания в период, когато не е застрашено здравето на учениците и придружаващите ги ръководители. За осъществени пътувания след 25 август отговорност ще носят директорите на училищата.