Третият етап от мащабната кампания на пловдивските Лайънс клубове започна днес в ДГ „Рая”, 200 деца от първа група в „Западен” ще минат по график

Мащабна кампания за безплатни очни прегледи, насочена към децата от първа група в детските градини в шестте района на града, стартира днес в ДГ „Рая”. До края на месеца във всички детски заведения на район „Западен” ще бъдат прегледани по предварително изготвен график и след информирано съгласие от родителите всички 3-годишни малчугани. Инициативата под мотото „Весели очички” се реализира от пловдивските Лайънс клубове „Филипополис“, „Евридика“ и „Пловдив“, съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи. Целта е профилактика на зрението на малчуганите от всички детски градини. Да бъдат открити навреме отклонения в зрението и заболявания на очите, да се гарантира успешно лечение, още докато не са отключили сериозни проблеми  е стремежът на организаторите. При първите два етапа на кампанията прегледи са извършени на децата от втора, трета и подготвителните групи.

Изследването се реализира със специален апарат, който чрез звук и картина привлича вниманието на детето, очите му се улавят в бял правоъгълник и могат да се анализират. Изследването е автоматично,  като се проверява роговицата на очите, извършва се преглед за далекогледство и късогледство, сравняват се размерите на зеницата на двете очи, уточни Десислава Данчева от Националния център за рехабилитация на слепи. Когато се констатира проблем, тутакси уведомявали родителите, за да предприемат своевременно мерки.

Всяко трето дете във възрастовата граница от 3 до 7 години е със зрителен проблем. Статистиката от 2906 изследвани малчугани от шестте района през миналата показва, че 1065 от тях имат зрителни аномалии. Според специалистите основната причина са силно светещите екрани от мобилни и компютърни устройства, които хлапетата ползват от съвсем малки.