Изпит по солфеж ще пресява бъдещите първокласници за НУМТИ “Добрин Петков”. От днес до 12 април се внасят документи, а през цялата седмица преподаватели ще дават безплатни консултации по солфеж.

Изпитът за специалностите пиано, цигулка, виола, виолончело, арфа, класическа китара, акордеон, флейта, обой, кларинет, фагот и ударни инструменти включва изпяване на песен от зададен тон. Малчуганите трябва да могат да възпроизвеждат  мелодични фрази и гласове от хармонични интервали и акорди в мажор и минор.

Бъдещите балерини се явяват на изпит по класически танц. Първият етап проверява общите физически данни, а вторият – танцувалните и артистичните качества, музикалност и ритмичност чрез изпълнение на импровизация по класическа музика, посочена от комисията.

Изискванията са децата да имат навършени 7 г. в годината на кандидатстването, но по преценка на родителите могат да кандидатстват и деца, които са на 6 г. към 15 септември на съответната година.

Изпитите ще се проведат от 17 до 20 април, като резултатите се обявяват непосредствено след приключване на работата на комисията.

Списъците с приетите ученици ще станат ясни на  24 април, а записването е до 30 април.