IMG_5196

Бъдещи първолаци от подготвителните групи на ЦДГ „Светла”, облечени в светлоотразителни жилетки, извървяха днес разстоянието между детската градина и СОУ „Кирил и Методий”, където голяма част от тях ще са ученици наесен. За втора поредна година детското заведение отбеляза Седмицата за пътна безопасност, а децата показаха, че знаят отлично как се пресича натоварена улица.

В инициативата „Безопасният път до училище“ се включиха кметът на район „Западен“ Димитър Колев и Стойчо Яковски от сектор „Пътна полиция“.

„Винаги в първата седмица на май правим практически занимания за безопасност на движението. Тази година решихме да включим основно децата в предучилищна възраст, които живеят в квартала. По време на учебната година изработваме маршрутни карти, изучаваме правилата за движение в различни ситуации, правим презентации, семинари и дискусии между групите, като доста често каним за участие и родителите. Изработихме и специален пътен знак с новото лого на детската градина, който наподобява знака „Внимание деца”, обясни директорът Людмила Тошева.

IMG_5238

Освен че извървяха символичното разстояние от детската градина до училището, децата и кметът Димитър Колев поставиха знака до една от пешеходните пътеки на улица „Солунска“. По този начин те искат да напомнят на водачите на моторни превозни средства да бъдат внимателни и да дават път на пешеходците. След като се завърнаха в детското заведение, всички малчугани получиха сертификати за успешно преминато обучение по пътна безопасност.

Това не е първата подобна инициатива на ЦДГ „Светла“. Миналата година децата спираха за около час движението по улица „Солунска” и с помощта на пътни полицаи раздаваха на шофьорите стикери, призоваващи ги към безопасно шофиране.

IMG_5138