Накъде гледа лъвът на Шипка, питат участниците във викторината за Освобождението в СУ „Никола Вапцаров”

Баскетболисти и 7-класници оформиха сборни отбори за днешния урок по родолюбие в СУ „Никола Вапцаров”. Нетрадиционната комбинация стана възможна благодарение на гостите от представителния тим на „Академик Бултекс 99”, които посетиха училището в навечерието на националния празник. Предложението за необичайното състезание дошло от спортния директор на клуба Тина Димитрова, която е бивш възпитаник на училището, дало и футболната легенда Христо Стоичков.

„Свобода” и „Независимост” бяха имената на двата смесени отбора, които обединиха деца и спортисти. Състезателите трябваше да отговарят на въпроси, свързани с Априлското въстание и Руско-турската война. Накъде гледа бронзовият лъв от паметника на Шипка, представители на кои други националности, освен българи, руснаци и турци, са участвали в Освободителната война, кой е написал „Мила Родино”, бяха част от въпросите към двата тима.

Като на всяко състезание и те си имаха гръмогласни агитки от деца в залата, които не спряха да подкрепят състезателите. За градуса на емоциите допринесе и пламенното изпълнение на Чинтуловата „Вятър ечи, балкан стене”

Журито, водено от кмета на район „Северен” Ральо Ралев и директора Елена Александрова, присъдиха равен брой точки и на двата отбора, които дадоха изчерпателни отговори. Овациите на публиката, сред която бяха и състезателки от женския волейболен тим на „Марица”, издействаха обаче една крачка преднина за „Независимост”, който бе определен за отбор победител.

След края на викторината децата се наредиха за автографи и снимки с баскетболистите на пловдивския тим. Ръководството на клуба раздаде на учениците безплатни билети за мача срещу „Башкими” от Балканската лига на 6 март в зала ”Колодрума”.