Тризнаци влязоха във Френската, 11 двойки близнаци си осигуриха място в желаните училища

864 са приетите на втори тур седмокласници, 205 останаха некласирани

Балът за най-желаните гимназии падна с до 20 точки. 786 ученици от Пловдив и областта са подали заявления за участие във второ класиране, обяви председателят на комисията за прием от Регионалното управление на образованието Рангел Райчев. С тях са участвали и 283 некласирани от първия етап. Само с една-две точки е паднал минималният бал за Руската, Английската и Математическата.

За пример в ЕГ “Пловдив” последното прието момиче е с бал 418 за английски език, а за немски език за момиче са нужни минимум 427 точки. В ЕГ “Иван Вазов” балът е паднал само с две точки на второто класиране и сега е 416 за момичета – и за двата езика: немски и английски. В МГ последното прието момиче с немски е с бал 386, а за момче с английски минамалният бал е 397.5.

В класацията са включени само учениците, подали заявление за участие във второто класиране, както и тези, които на първото не са приети никъде. Записването на приетите на второ класиране ученици ще става от 13 до 17 юли включително, а броят на незаетите места ще бъде обявен на 19 юли. От 4 465 класирани в първия етап 3 472 са се записали на първо класиране.

864 са приетите на второ класиране седмокласници, 205 останаха извън списъците, тъй като балът им не съответства на желанията.

Тази година има 11 двойки близнаци, приети в гимназиите, като за първи път в списъците влизат и тризнаци: две момичета и едно момче. Те ще учат във ФЕГ „Антоан дьо Сент Екзюпери“ с първи чужд език английски.

Дуалните паралелки в професионалните гимназии ще останат да се запълват до началото на септември, уточни Райчев.