Ученици дават нов живот на непотребни авточасти – правят бухал от сачми, гайки стават на жираф

За какво може да служи износена четка за ъглошлайф за премахване на ръжда. Стига да проявиш въображение, каквото имат момчета от Автото, тя мигом става рокля на балерина. А като добавиш ябълковиден болт за глава, фигурата на изящната танцьорка е готова.

Мини скулптури от непотребни автомобилни части са събрали в изложба учениците на преподавателя по производствена практика от Професионална гимназия по транспорт Борис Толев, които работят по проект „Твоят час“. В продължение на цяла година 20 момчета дават нов живот на стари части от автомобили. Както при всяко изкуството, и тук си има специфики, но най-важна е креативността, казва Толев, който обикновено измисля моделите и с негова помощ учениците ги изпълняват. Под сръчните им ръце гайките се превръщат в жираф, а лагери и сачми добиват формата на бухал. Докато за повечето от нас старите куки за теглене на въже не служат за нищо, от тях младежите са направили фигура на влюбени. Мотовилка става основа за мотоциклет „Харли”, а лъжица е пригодена за резервоар. Въображението на учител и ученици превръща запалителните свещи в цилиндри, а подгряващите стават ауспух.

В изложбата от малки фигури може да се види даже космически кораб, като по-наблюдателните ще разпознаят и частите, от които е сглобен – съединител на автомобил, дюза и помпени елементи. Болид от Формула 1 момчетата са измайсторили изцяло от части на „Фолксваген”, използвайки ролки от ангренажен ремък, хидравлични повдигачи за двигател и накладки за спойлери.

Морско конче, поставки за химикали, хеликоптер, боен камион и локомотив допълнат изложбата.

“Подобни занимания привличат интереса на учениците и ги мотивират да се развиват професионално, надграждат уменията им. Освен това се учат да работят в екип”, категоричен е директорът на гимназията Нина Божилова. Над 300 ученици с различни нужди са били обхванали по проекта “Твоят час” през тази учебна година.