Стратегията за висше образование предлага намаляване на срока за придобиване на бакалавърска степен за определени специалности

Министерството на образованието публикува за обществено обсъждане стратегия за висшето образование, с която се предлага намаляване на срока за получаване на бакалавърска степен на 3 години за определени специалности.

В момента бакалавър в България се става за 4 години. В много държави в Европа, сред които Великобритания, Германия, Италия, Холандия, Франция, Дания, бакалавърът обичайно е три години, четвъртата е задължителна практика. Само по някои специалности обучението е с година повече.

Стратегията анализира силните и слабите страни на висшето ни образование и посочва като една от слабостите, че в последните години силно се е увеличил броят на висшите училища. Отчетено е, че липсва механизъм, по който да могат да бъдат закривани университети, в които приемът е намален.

Посочено е, че няма мотивация за наемане на млади преподаватели и в момента хората над 60 години са около 23 на сто от преподавателския състав. В основата на това е заплащането, за което трябва да бъде намерен механизъм за нарастване. Отбелязана е и липсата на наши университети на водещи места в международни класации, както и фактът, че много от преподавателите не знаят добре чужди езици и поради това не могат да участват в програми, които привличат чуждестранни студенти за дистанционно обучение. Според стратегията незнанието на езици и непознаването на компютърните технологии е в основата на това университетите ни да не бъдат конкурентни на международно ниво.

Иска се и по-голямо участие на бизнеса в учебните програми, както и даване на възможност той да финансира някои от научно-приложните изследвания, което за определени програми досега бе невъзможно.

Предвижда се промяна в начина на акредитиране на университетите, която да опрости и улесни този процес, записана е и отколешната мечта на не един министър преподавателите да не са „хвърковати чети“ – тоест един преподавател да акредитира само един университет. Записано е все по-повсеместно въвеждане на онлайн обучение с гъвкави програми спрямо индивидуалните нужди на студентите.

Записано е повсеместно въвеждане на онлайн обучение с гъвкави програми според индивидуалните потребности на студента.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.