„Призрак” от калиев перманганат и кислородна вода демонстрираха на щанд „Магията химия”, що е лайтмотив питаха от клуба по езикова грамотност

„Баба Яга рок” и неподражаемият композитор и певец Хайгашот Агасян разтърсиха днес Арменското училище. Любимецът на няколко поколения бе голямата изненада за учениците на осмото издание на празника „Нашият чуден свят”, който дава сцена на талантите. „Как си представяте баба Яга днес”, обърна се Хайго към децата, а те отговориха, че със сигурност е заменила метлата с прахосмукачка и едва ли е възможно да бъде толкова лоша в ерата на технологиите. Арменският културен дом се превърна в истинска детска дискотека с вечните хитове на Агасян „Голямо междучасие”, Трудна възраст” и „Хей, приятелю, здравей”. Творецът, който не за първи път гостува на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян”, и този път с готовност решил да се присъедини и да създаде настроение за ученическия празник.

„Щастлив съм с вас, вие ме зареждате”, обърна се Хайго към децата и ги покани на сцената, за да изпеят заедно „Светът е хубав, светът е чудесен”.

Шатри с ателиета изпъстриха двора на училището за празника. Работилничка за театрални маски на любими приказни герои отвориха първокласниците. Мобилно приложение за учене на арменски демонстрираха на таблетите си учениците от шестите класове. На желаещите да научат арменската азбука те дадоха да сглобяват и пъзели. Клубът по езикова грамотност доста затрудни участниците в организираните от него конкурси, тъй като трябваше да разгадават цитати от произведения, да дават определения за термини и литературни похвати. Какво е силабическо стихосложение, що е лайтмотив, кой е написал „Косачи” и какъв е Дионис бяха част от въпросите, с които провокираха съучениците си привържениците на правилното говорене и писане.

„Призрак” от калиев перманганат и кислородна вода се появи на щанда „Магията на химията”. При смесването им се образува дим и започва да пуши, обясни седмокласникът Валентин. Съученикът му Антон пък беше истинска атракция, тъй като предизвика „вулкан” след химична реакция. Арт клуб “Палитра” организира конкурс за най-добра рисунка на камбанарията на храм “Сурп Кеворк”, а на щанда “Цветовете на българската традиция” оцветяваха народни носии и костюми от различните етнографски области на България.

Фрешове и арменски захарни изкушения примамваха посетителите на кулинарния щанд. Децата предлагаха пресни сокове, домашна торта с медени блатове, арменски сладки, грис-халва и дори сармички със стафиди и канела.