Атрактивен акробатичен спектакъл представи днес групата Nafsi Africa от Найроби в СУ „Черноризец Храбър“ и ЕГ „Пловдив”. Уъркшопът и спектакълът са част от проекта CULPEER 4 CHANGE. Артистите от Кения събраха овациите на учениците на импровизирания урок по гимнастика, съпроводен с атрактивни номера и музикални изпълнения. След представлението участниците разказаха какво ги  мотивира да работят и коя е мисията, на която са се посветили.

Nafsi Africa Acrobats е група от съвременни и социално ангажирани млади творци, които, въпреки липсата на образование и икономически ресурси, преодоляват трудностите  и успяват да постигнат положителна промяна в обществото.

Проектът им предлага артистична обучителна програма в бедните квартали на Найроби, където децата нямат достъп до образование. Младежите провеждат ежеседмични тренировки по акробатика, рисуване, танци и йога по улиците и в училищата на района. Където опасността от насилие, наркотици, проституция, оръжия е ежедневна, а децата са без дом и родителски контрол. Обучителите са се посветили на мисията да ги върнат в училище и да подобрят начина им на живот.

В Nafsi Africa участват деца и младежи от 6 до 18 години. След 18-та им година, по тяхно желание, те остават в организацията като преподаватели, ръководители и ментори.

През тази седмица завладяващият им спектакъл омагьоса още учениците от ОУ “Петър Берон” и СУ “Св. Седмочисленици”.

CULPEER 4 CHANGE е проект за културно и взаимно обучение за образование за развитие чрез  включване на младежи в дейности, свързани с постигането на устойчиво развитие. Фокусът е в четири основни направления: борба с климатичните промени; прекратяване на тормоза, експлоатацията, трафика и всички форми на насилие и тормоз на деца; безопасна миграция, прилагане на иновативни концепции за обучение във формалното и неформалното образование. Координатор на проекта е Отделът за международно сътрудничество на градската управа на Кьолн, Германия. Организатори от българска страна са  Фондация за развитие на културния и бизнес потенциал на гражданското общество и Община Пловдив.