Проф. Сашо Пенов връчи почетните отличия на 25 зрелостници от цялата страна

Национални дипломи на зрелостниците, пълни отличници, връчи служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов  на тържествена церемония в МОН днес. Сред тях са и абитуриентите от Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив – Атанас Бунтов и Ирина Голева.

Тази година 25 ученици от 19 училища са носители на почетното отличие. Те имат пълни шестици по всички учебни предмети от дипломата за средно образование, както и на държавните зрелостни изпити. Деветима са от София, по двама са наградените в Пловдив, Варна, Сливен, Велико Търново и по един в Бургас, Враца, Габрово, Кърджали, Монтана, Казанлък, Гоце Делчев и Шумен.

„Горд съм за постигнатото от вас и ви желая да имате самочувствието на равнопоставеност, да знаете, че вие се конкурирате не само с връстниците си в България, а с всички в целия свят. Живеем в ново технологично общество и именно затова ни трябват нови хора, които ще участват в нови, бъдещи обществени отношения“, каза проф. Пенов.

Служебният министър на образованието и науката поздрави за успеха родителите и учителите на отличените ученици. Заедно с националните дипломи те получиха и електронни книги от МОН.

Ирина и Атанас са ученици на МГ от 5 клас, като на НВО в 7-ми Атанас постига на изпитите по български и математика максималните 100 точки. Той бе в националния отбор, който представи България на Международната олимпиада по лингвистика през 2021 г. Ирина е носител на втора награда от Международния форум за компютърни изкуства „Компютърни пространства 2019“ и получава отличието си лично от евркомисаря Мария Габриел.