Ричард Линехан, който е участват в четири космически мисии,  насърчи пловдивски ученици да учат точни науки

“Трябва да си пълен идиот, за да не вярваш в съществуването на извънземни форми на живот. Всички цифри и статистики сочат точно това. Знаем, че има над 200 милиарда планети и звезди и е смешно да мислим, че при цялото това изобилие не съществува никой друг, освен нас. Невъзможно е да няма живот извън Земята”. Това заяви днес в Пловдив американският астронавт Ричард Линехан, който направи презентация и разговаря с ученици от 20 училища в Дома на културата. Той бе скептичен дали ще срещнем извънземни, но убедено заяви, че те съществуват.

Астронавтът от НАСА говори за това какво означава да преследваш мечтите си, за значението на обучението по математика, технологии, инженерство и насърчи децата и младежите да учат точни науки.

Рик Линехан е ветеринарен лекар по образование, но през 1992 година е селектиран от НАСА и взема участие в четири космически мисии. През 1996, 1998 и 2002 г. лети на борда на космическата совалка „Колумбия“, а през 2008 г – на „Индевър“. През 2002 г.  е излизал в открития Космос три пъти в продължение на общо 21 часа и 9 минути. По време на мисията през 2008 г., вече като опитен „космически пътешественик“, той е бил извън совалката още три пъти за общо 22 часа и 2 минути. В момента дели времето си между Програмата за изследване на човешките ресурси на НАСА и Космическия център “Джонсън”.

Астронавтът определи третата си мисия като най-интересна. Тогаватрябвало да направят ремонт на космическия телескоп “Хъбъл”, да подменят техниката и камерите му.

“За мен това беше много важно, защото впоследствие можеше да се заснемат изображения, които да позволят да се изчисли на колко години е нашата Вселена, а именно между 12 и 14 милиарда”, каза още д-р Линехан.

Той разказа и за първите две мисии, свързани с изследвания в областта на биологията. Към совалката имало прикачен модул с различни животни и насекоми и задачата била да наблюдават реакциите им в пространство без гравитация.

Учениците видяха снимки от неговата работа в совалките и в открития космос.

„Да правиш космически разходки е както забавно, така и ужасно трудно. Представете си, че сте в голяма рицарска броня, върху ролкови кънки, с боксови ръкавици и аквариум на главата. Ръцете ви са просто едни рачешки щипки. И ви пращат посреднощ да смените кабелите на колата. Общо взето е това“, разказа Линехан. Той обясни подробно и за екипировката, която наподобявала охладителната система, която поддържа температурата на тялото или реактивния jet-pack, с който космонавтите могат да се върнат до кораба, ако осигурителното им въже се скъса.

На въпрос има ли бог, астронавтът заяви, че всичко, което се случва, е част от големия план. И че най-важното е да се движим напред.