Преподавателят зограф заминава на аудиенцията при Негово светейшество на 2о май

Иконата е с 23-каратово злато и сребърен обков със скъпоценни камъни и перли

DSCF5360

Икона, покрита с 23-каратово злато, рисува за папа Франциск преподавателят от Пловдивския университет Адриана Любенова. Асистентът във Философско-историческия факултет ще бъде на аудиенция при Негово светейшество на 20 май. Освен че е зограф, тя преподава въведение в богословието, нехристиянски религиозни учения, инославни вероизповедания, християнско изкуство, опазване паметниците на културно-историческото наследство и богословие на иконата. Поклонението в Рим обаче е в ролята й на член на УС на Асоциацията на българските училища в чужбина.

В момента Адриана довършва иконата, като рисува с яйчна темпера върху ленено платно. Техниката, технологията и изображението на един от последните канонизирани от православната ни църква светци са изцяло по канона. Иконата ще има и сребърен обков със  скъпоценни и полускъпоценни камъни и перли.

„Лично ще поднеса иконата на Негово светейшество. Избрах Паисий не само защото е патрон на Пловдивския университет, където преподавам, но ако Кирил и Методий ни дават писмеността, Хилендарският монах – самосъзнанието като народ в средновековните тъмни времена.  Всяка година в навечерието на 24 май има доста събития в Рим, свързани с Деня на славянската писменост. Има и официална делегация от българска страна. Идеята на нашето поклонническо пътуване се да събуди интересът на децата към историята и да покажем, че България е една европейска страна”, казва Адриана.

В Деня на българската просвета и култура наши сънародници от 6 държави ще се съберат пред гроба на Константин-Кирил Философ в Рим. На 24 май те искат да припомнят на света просветителската мисия на България да дарява просветление на други народи. Около 320 деца от неделните български училища по света и техните родители се включват в инициативата, която ще бъде предшествана от аудиенция при папата. Идеята за поклонението е на Петя Цанева – директор на училището ни в Мадрид, която има амбиция да я превърне в традиция.

Адриана е живяла 16 години в САЩ, а в момента сестра й Меглена е зам.-директор на българското училище във Вашингтон. Пловдивчанката е завършила скулптура зад океана, но решава да се прибере в родния Пловдив. Тук записва магистратури по църковна живопис, богословие и  археология. Защитила е докторат в БАН за мозаечното изкуство във Филипопол. В момента ръководи студентския клуб по иконопис към  Пловдивския университет.

„Българските училища не са признати като институция, защото всяко едно от тях е регистрирано спрямо местното законодателство на съответната държава, но сме в системата на МОН. Искаме българският език да придобие статут на чужд език. В Чикаго е признат като чужд от тамошното законодателство”, обяснява Адриана.

В ателието на Адриана могат да се видят десетки икони.
В ателието на Адриана могат да се видят десетки икони.