Студентска книжка от 1925 година с подписа на именития професор подари при откриване на барелефа председателят на Училищното настоятелство Димитър Мичев

Асен Златаров от бронз върху черен гранит посреща от днес учениците, учителите и посетителите на Професионалната гимназия по туризъм. След като миналата година сградата бе тотално преобразена по ОП „Региони в растеж“, днес вече има и барелеф на своя патрон – големия учен и основоположник на биохимията у нас.

Творческото решение как да бъде изобразен проф. Златаров е на пловдивския скулптор Атанас Карадечев, който работи упорито в продължение на месец. Под името и годините на раждането и смъртта на изтъкнатия общественик е изписано и посланието: „Българската душа не ще се изроди, а ще закрепне“.

Първата вноска за реализация на идеята на директора Катерина Додова за барелеф е на абитуриентите от випуск 2022. Те решават да дарят началната сума за закупуване на материал, от който да бъде отлят образът на българския учен и общественик.

В присъствието на преподаватели и гости, на началника на РУО Антоанета Пакова, днес отец Апостол от храм „Св. Неделя“ освети баралефа и пя „Многая лета“ за всички присъстващи и учащи в гимназията.

Голямата изненада направи председателят на Училищното настоятелство Димитър Мичев. Той подари студентска книжка от 1925 година, в която има автентичен подпис на проф. Асен Златаров. От 1924 г. той е извънреден, а през 1935 г. става редовен професор в Софийския университет. „Студентската книжка е на Тодор Левтеров, който е дядо на моята съпруга, затова я пазим в семейния архив“, поясни Мичев. Тя ще бъде поставена на специална стойка до барелефа.