Георги Савов, завършил втория випуск на гимназията, връчи парични премии за най-добра рисунка на изложба в галерия „Резонанс“

Популярният архитект, проектирал административни, промишлени, обслужващи и жилищни сгради и хотели, награди таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Арх. Георги Савов е завършил втория випуск на училището, по негови проекти са изградени редица сгради около Пловдив, сред които спортната база на ФК „Ботев“ Пловдив в „Коматево“ и стадион „Христо Ботев“. Днес за девети пореден път бяха отличени победителите в конкурса за рисунка на негово име. Паричните премии бяха връчени от самия арх. Савов, който подкрепя със собствени средства талантливи ученици от любимото си училище. Церемонията се проведе в галерия „Резонанс“, където са подредени творбите на учениците.

За високи художествени постижения годишна стипендия от 400 лева месечно получи 10-класничката Яна Панева, специалност “Живопис”.

Седем други възпитаници на гимназията бяха отличени с парични награди за значими успехи. Поощренията получиха:

Виолета Великова, 11 клас, специалност “Графика”, с преподавател: Пламен Велчев

Иванка Станилова, 11 клас, специалност “Графика”, с преподавател: Пламен Велчев

Антон Луканов, 11 клас, специалност “Рекламна графика”, с преподавател: Димитър Келбечев

Илия Вачев, 12 клас, специалност “Пространствен дизайн”, с преподавател: Димитър Келбечев

Габриела Киркова, 10 клас, специалност “Пространствен дизайн”, с преподавател: Антония Хайгърова

Иван Банчев, 12 клас, специалност “Живопис”, с преподавател: Ангел Китипов

Мартин Сираков, 9 клас, специалност “Стенопис”, с преподавател: Христо Жеков

В експозицията в галерия „Резонанс“ са показани най-добрите постижения на гимназистите от 8. до 12. клас по учебния предмет “Рисуване”. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд, проучвателните и експерименталните рисунки. Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури.