Георги Савов, завършил втория випуск на гимназията, връчи парични премии за най-добра рисунка на изложба в галерия „Резонанс“

Главният проектант на базата на жълто-черните в „Коматево” и стадион „Христо Ботев“ награди таланти от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов“. Арх. Георги Савов е завършил втория випуск на училището, по негови проекти са изградени редица сгради в промишлените райони около Пловдив. Днес за седми пореден път бяха отличени победителите в конкурса за рисунка на негово име. Паричните премии бяха връчени от самия арх. Савов, който подкрепя със собствени средства талантливи ученици от любимото си училище. Церемонията се проведе в галерия „Резонанс“, където са подредени творбите на учениците.

По време на откриването бяха обявени призьорите, отличени за участието си в творческото състезание, което се провежда от 2015 г. Жури в състав – арх. Георги Савов, проф. д-р Галина Лардева – зам. ректор на АМТИИ, и художникът и галерист Ангел Гешев присъдиха четири награди и пет поощрения на следните ученици:

Първа награда и стипендия – Деница Ангелова, 12 клас, специалност „Живопис“

Втора награда – Мария Чолакова, 12 клас, специалност „Графика“

и Илия Вачев, 11 клас, специалност „Пространствен дизайн“

Трета награда – Теодора Илиева, 10 клас, специалност „Пространствен дизайн“

Поощрителни награди – Даниел Кирков, 12 клас, специалност „Живопис“

Иван Банчев, 11 клас, специалност „Живопис“

Кристияна Грозданова, 11 клас, специалност „Рекламна графика“

Йоана Райкова, 11 клас, специалност „Рекламна графика“

Даниела Костадинова, 10 клас, специалност „Изящни изкуства“

В експозицията в галерия „Резонанс“ са показани най-добрите постижения на гимназистите от 8 до 12 клас по учебния предмет “Рисуване” с преподаватели Ангел Китипов, Ваня Годжелова, Димитър Келбечев, Михаил Маламски, Петър Чучулигов и Пламен Велчев. Произведенията са изпълнени с молив, въглен, туш, креда, акварел, колаж и смесени техники и показват разнообразни творчески и образователни посоки в областта на класическия етюд и проучвателните и експерименталните рисунки. Критериите за оценка на творбите са оригиналност, творчески подход, въображение, разнообразие на щрихи, петна и текстури.