Сборни отбори на ученици от прогимназиален етап на СУ „Св. Паисий Хилендарски“ имаха не повече от две минути за отговор на заплетени задачи

Как може, без да се променя записът, да се увеличи числото 666 с още половината от него? Тухла тежи 1 кг и половин тухла. Колко тежат 5 тухли? Тапа с шише струва 1 лев и 10 стотинки. Шишето е 10 пъти по-скъпо от тапата. Колко струва шишето и колко – тапата.

Това бяха само част от задачите, чиито верни отговори трябваше да посочат за не повече от две минути отборите „Архимед“ и „Питагор“ на днешния математически двубой в СУ „Св. Паисий Хилендарски“. Състезанието, което събра учениците от прогимназиален етап в училищния физкултурен салон, бе кулминация на седмицата на математиката.

Велин от 7 б клас бе капитан на „Архимед“, а начело на „Питагор“ застана Борис от 7 а клас. Техни съотборници бяха ученици от пети и шести клас, класирани за общински кръг на олимпиадата по математика, а крайната дума за точността на отговорите имаха гимназисти, които влязоха в ролята на жури.

Във всеки от трите рунда отборите трябваше да отговарят на въпрос, зададен едновременно към двата тима. Първият готов дава знак и показва записания на лист отговор. Така първите пет точки отидоха за участниците от „Архимед“ – те посочиха правилната цифра, с която трябва да се замени звездичката, за да се получи възможно най-малката разлика: 10-7*5.

Не по-малко знаещи се оказаха и зрителите, които бурно аплодираха участниците при всеки правилен отговор. За тях водещите Симона и Алекс бяха подготвили забавни задачи, като например кой е най-лесният начин да удвоите парите си, какво е кръгла права линия, кое върви само нагоре и никога надолу.

„Няма сфера в живота, в която да няма математика. Днешното състезание беше битка на мисълта и се надявам за вас решаването на задачи да се превърне в удоволствие от пътя, по който стигате до отговора“, обърна се към участници и публика зам.-директорът на училището Димитринка Вакрилова. Тя награди и победителите от „Архимед“, които надделяха с 10 точки над противника. Те получиха слушалки, а за всички имаше предвидени сертификати за отлично представяне.