На празничното събитие ще се изявят близо 150 таланти от танцовата школа на фолклорната формация

20 образователни концерта за детски градини и училища в навечерието на Коледа

Децата на част от артистите на ансамбъл „Тракия“ ще се качат заедно със своите родители на една сцена, за да изпълнят пред публика песни от тракийския, родопския и македонския край. Младите таланти участват в традиционния концерт на Детската танцова школа към ансамбъла, който тази година ще бъде на 11 декември от 19 часа в Дом на културата „Борис Христов“. Входът е свободен.

В „Зимна приказка“ ще вземат участие близо 150 деца от шестте групи за танци към школата. Те са на възраст между 5 и 18 години. За пръв път ще се изявят пред публика и най-новите попълнения 5-годишни, които се учат на танци едва от два месеца. Благодарение на работата със своите репетитори Петя Доневска, Цветослав Костов и с корепетитора Борислав Згуровски те ще покажат наученото в танца „Рой снежинки“. Повече от 10 години школата, създадена от художествения ръководител на ансамбъла проф. Даниела Дженева, поддържа репертоар от собствени авторски танци, както и класики от детското танцово изкуство. Специално за тазгодишното празнично събитие трупата е подготвила и два нови танца, които да представи за първи.

В продължение на работата с подрастващите, професионалните танцьори, певци и музиканти ежегодно организират образователни концерти, в които децата от училищата и детските градини в града гостуват в залата за репетиции на ансамбъла. Там те се запознават с обичаите, празниците, песните и танците на българина.

В коледното издание в общо 20 образователни концерта трупата показва известния танц „Куди“ на най-малките от детските градини „Малина“, „Марица“, „Червената шапчица“, „Здравец“, „Ралица“, „Незабравка“, „Албена“ и „Люляк“, както и танци от шопската и македонската области. Публика са и учениците от СУ „Св.св. Кирил и Методий“, ОУ „Стоян Михайловски“, Средно училище за ученици с увреден слух „Проф. д-р Стоян Белинов“, ОУ „Душо Хаджидеков“, СУ „Пейо Яворов“, ОУ „Райна Княгиня“.

„Ние показваме на децата как са живели техните прабаби и дядовци – не само с танци и песни. Заедно с колегата Светлана Станева те се запознават и с фолклорните инструменти, правим своеобразно модно ревю на различни носии. Усещането е съвсем различно, когато си публика, която може да докосне, да задава въпроси“, разказва Петя Доневска и пояснява, че у децата остава траен спомен след срещите им с артистите на ансамбъла.