Директорът на Арменското училище Симон Тютелян и почетният консул на Армения в Пловдив Ериахазар Узунян.

Деца от Туркменистан, Украйна, Русия и Куба прекрачиха прага на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян”

Приветствие на шест езика към 8-класниците на ЕГ „Иван Вазов”

 

Директорът на Арменското училище Симон Тютелян и почетният консул на Армения в Пловдив Ериахазар Узунян.

Автентичен килим с оригинални цветни мотиви от Нагорни Карабах дари за новата учебна година почетният консул на Армения в Пловдив Ехиазар Узунян. Той бе гост на празника на Арменското училище днес, където ще се пази реликвата. Килимът е изложен на втория етаж до паното от вулканичен камък, измайсторено през лятната ваканция във фоайето. На него ще бъде монтиран знакът на ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян” – слънце с първите три букви от българската и арменската азбука.

„С този камък, познат още като туф, са изработени двуметровите букви в Двора на Кирилицата край Плиска, както и най-представителните сгради в Ереван. Изработката на знака се оказа сложна, затова за момента сме сложили медни пластики, дело на прочутия занаятчия Завен Папазян”, обясни директорът Симон Тютелян.

Прага на Арменското училище днес прекрачи и 3-класничката Арзу Бабаева. Тя е от Туркменистан, но вече се справя добре с българския. Баща й намерил работа тук, затова семейството се преместило в Пловдив, обясни майката Альона и благодари за търпението, с което учителите са подходили към дъщеря й. Успешно се справят с българския двете сестри от Русия Даша и Маша, братята кубинци Кристиян и Себастиян, които са в трети и в пети клас. Има и деца от Украйна, чиито родители живеят и работят в града под тепетата.

„Ние винаги сме възпитавали нашите ученици в дух на толерантност към всички етноси, култури и религии, затова сме предпочитано училище не само от потомствените арменски фамилии”, обясни Тютелян.

На шест езика бяха приветствани 8-класниците на ЕГ „Иван Вазов”. Последователно на руски, английски, френски, немски, италиански и испански учениците от различните паралелки заклеха новоприетите да учат така, че на финала да могат да кажат „Дойдох, научих, успях”:

„Вслушайте се в мелодиката на езика, който сте избрали, помечтайте и попътувайте заедно с него, но никога не забравяйте, че най-топлите думи се крият винаги в родния език!“, призоваха водещите.

Класът с най-висок успех през изминалата учебна година – IХ е, поднесе цветя пред паметника на Иван Вазов в двора на училището. Съпричастни към празника станаха почетните консули на Италия Джуепе Ди Франческо, и на Франция – Теофана Брадинска.