Народите на Азия в час по география  – индийки раздават подправки, 6-класникът Жуисин разказва за Китай на родния си език

Арабски шейхове предложиха петрол, но не с намерение да договорят поредния милиард в града под тепетата, а с готовност да дарят няколко барела. Неочакваното предложение дойде от трима от най-богатите мъже на Саудитска Арабия, които в момента контролират кралството. Облечени от горе до долу в бяло, те пристигнаха за открития урок „Да посрещнем гости от Азия” в СУ „Никола Вапцаров”.

В две последователни седмици в часовете по география и икономика в шестите класове се провеждат интерактивни уроци, на които учениците представят народите на Азия. Класовете са предварително разделени на екипи от преподавателя Анелия Доневска. Децата теглили жребий , за да си разпределят държавите, които ще презентират – Китай, Япония, Индия, Русия, Турция, Саудитска Арабия и Южна Корея. Ученическите отбори имали за задача да проучат поздрав на националния език, да създадат презентации с по-интересни факти за страната и да представят по оригинален начин националните костюми, обичаи, традиционна музика и храна.

Второкласниците влезли в ролята на публика и бурно аплодирали красивите индийки с точки на челата. Поли, Елка, Ива, Сабрина и Мариана ги поздравили с „Намасте” и лек поклон с опрени една в друга длани, прибрани към гърдите. От 6 а най-атрактивни и артистични били японците Мартин Пенчев, Мартин Павлов, Деница и Мериам, облечени в традиционни кимона. Предимство имали китайците, тъй като в екипа им се оказал Жуисин. Момчето от китайски произход учи от 1 клас в училището и вече се справя чудесно с българския. За открития урок обаче говорил през цялото време на родния си език, а съотборниците му Савина и Найден правили симултанен превод.

В продължение на 45 минути, под съпровод на традиционна музика шестокласниците, облечени в традиционни за Корея или Русия костюми, разказвали интересни факти, танцували и изпълнявали традиционни песни. Гостите чули корейски и руски рап, опитали турски пилаф, стафиди, гребали шоколад с лъжица.