Млади дизайнери вградиха LED осветление и претвориха музея на океаните във Валенсия в рокля по повод Българското европредседателство

Мотиви от мозайките на късноантичната сграда Ейрене претвориха в костюм уникат 11-класнички от Професионалната гимназия по облекло „Ана Май”. Тоалетът в цвят праскова е вдъхновен от темата на националното състезание за моден дизайн „България от пъстрия свят на Европа”, което се проведе в рамките на Панорамата на професионалното образование. 300 ученици премериха знания и умения във втора палата на панаира и показаха свои изделия в конкурсите по 11 професии.

Идеята за тоалета е на Божидара Димова, Красимира Велева и Виктория Талева.  „Ейрене е предхристиянски символ на мира и това ни мотивира да претворим мотиви от мозайките от културен център „Тракарт” в модела”, обясни Божидара. Мозайките са на принт и са захванати върху силиконова вата в добавка с ширити, прежда и златни нишки. Ръкавът на сакото е удължен и по него също са пришити апликации. Панталонът също е с удължен маншет, към който са добавени мъниста.

Немалка заслуга да изпъкнат всички достойнства на оригиналния костюм имаше моделът, натоварен с отговорната задача да го представи. Манекенските размери на 11-класничката Виктория Талева, която има опит и като модел на агенция „Визаж”, накараха журито да ахне. Дизайнерките, автори на модела, дефилираха до нея с не по-малко ефектни рокли.

Рокля, вдъхновена от българската шевица и архитектурата на Франция и Испания, представиха моделиерите от Гоце Делчев. Момичетата от Неврокопската професионална гимназия „Гоце Делчев” бяха претворили плетениците на Айфеловата кула, но не от метал, а от кожа, а долната част на роклята символизираше музея на океаните във Валенсия. Повече от оригинална бе хрумката да вградят LED осветление, което направи модела още по-ефектен.

С рокли от естествена рисувана коприна дефилираха момичетата от Професионалната гимназия по техника и лека промишленост в Попово. Върху тоалета журито разпозна Панагюрското златно съкровище, храм-паметника „Александър Невски”, Казанлъшката гробница, Побитите камъни и нос Калиакра. Втората серия рокли, с които се представиха, съдържаше елементи от вълна. Чрез техниката „плъстене” младите моделиери бяха изработили знамената на държавите членки на ЕС, които се криеха под наметало с българска шевица по средата.

На ефектни поли пълен клош заложиха дизайнерите от Професионалната гимназия по облекло в Бяла Слатина. На ръка, с текстилни бои, момичетата бяха изписали буквите в кирилицата.

Впечатлена от видяното, зам.-министърът на образованието Таня Михайлова, която откри панорамата, обеща тоалетите да бъдат показани на предстоящата конференцията за бъдещето на професионалното образование в рамките на Българското европредседателство.