DSCF6825

Пълен автобус с учители и ученици от пловдивското СОУ “Любен Каравелов” тръгва утре сутринта за столицата, за да се включи в нацоналния протест пред Министерството на образованието. Училищата с профилирано и разширено изучаване на изкуства, музика и изобразително изкуство и хореография излизат на протест, за да защитят мястото си в новата структура, заложена в закона, с достатъчен брой часове в различните етапи на обучение. В писмо до образователното ведомство, за което “Уча в Пловдив” вече писа, специализираните училища посочват, че липсва правилно позициониране на този тип образование в училищата с профилирано и разширено изучаване на изкуства в новия закон, което застрашава съществуването му в бъдеще.

“Настояваме да ни включат в държавните образователни стандарти. Засега е предвидено музиката да се изучава само във втори гимназиален етап, а в първи я няма изобщо. От 1 до 10 клас е заложено само разширено изучаване на музика. Ако няма единен разходен стандарт за индивидуално обучение, ние на практика не можем да го реализираме. Шестте часа, отделени за профилиращ предмет в 11 и 12 клас, не са достатъчни”, обясни диреторът на “Любев Каравелов” СлавкаЩерева.

Близо 60 ученици и учители от Пловдив ще се включат в концерта и шествието, което ще тръгне от сградата на МОН. Фолклорният ансамбъл на “Любен Каравелов” ще представи част от продукцията си, за да заяви, че има място в структурата на българското образование.

1 КОМЕНТАР

  1. Държа да отбележа, че ученици и учители от СОУ”Любен Каравелов” Пловдив ще пътуват утре за София цел участие в тържествен концерт и празнично шествие, посветени на Деня на будителите. Ще изнесем двучасов тържествен концерт с участието на ученици и учители от училищата с разширено и профилирано изучаване на изкуства – музика, хореография и изобразително изкуство от цяла България и празнично шествие на тези училища.
    Каузата е подкрепа на нашите училища и мястото им в новия закон за предучилищно и училищно образование. Моля редакцията на “Уча в Пловдив” да направи това важно уточнение!

Коментарите са затворени.