Пловдивските таланти спечелиха наградата за най-професионално представяне на полуфиналите на младежкото състезание в Научния център в Соро

19420382_1448807288499044_3290521336343336761_n

Награда за най-професионално представяне спечелиха от регионалните полуфинали на Европейското астрономическо състезание за младежи “Oдисей II” учениците от ЕГ „Пловдив” Анна Велкова и Димитър Фердинандов. Домакин на събитието бе

Научният център за млади таланти в град Соро, Дания. Поради промяна в регламента отборът на ЕГ “Пловдив”, в качеството си на първенец на националния етап на състезанието, и още два отбора към Варненската обсерватория, които също бяха допуснати до полуфиналния етап, бяха пренасочени от регионалния полуфинал за страните от Югоизточна Европа в Солун към този на страните от Северна Европа в Дания.
По думите на ръководителя на Ани и Димитър – Костадина Кацарова, те са представили страната ни по феноменален начин и напълно заслужено спечелили наградата си. Въпреки че не спечелили първото място, което било отредено за друг български отбор – този към Варненската обсерватория, който ще представя България на финала във Франция, те оставили отлични впечатления у журито, съставено от авторитетни европейски учени в областта на астрофизиката и астрономията.

На полуфинала били допуснати 11 отбора от Дания, Швеция, Финландия, Великобритания, Норвегия, както и трите от България.

„По време на тридневния ни престой участвахме в лекции на авторитетни европейски  учени в сферата на физиката, астрофизиката, ракетното инженерство и геофизиката, в  интересни семинари, симулации и експерименти в модерни лаборатории на територията на Научния център за млади таланти. Място-мечта за всеки и млад учен. Но може би най-интересната и вълнуваща част беше именно представянето на нашите проекти. Вторият отбор от Варна взе отличие за най-добра симулация. На практика – ние от трите отбора, представители на България, се сблъскахме с едни от най-добрите образователни системи в света, където децата имат възможности да проверяват експериментално своите проекти, и въпреки това заехме първите три места – Варненските отбори първо и трето и ние – второ”, разказва Димитър.  „Нова надежда – пътуване до звездната система Trappist-1!” е темата на изследователския проект на пловдивските ученици.

„Удовлетворението ни е голямо, макар да осъзнаваме, че ни се изплъзна една невероятна възможност да представим ние България на финалите. Предизвикателство, за което бяхме подготвени перфектно, благодарение на помощта, която ни оказаха нашият преподавател по физика и астрономия Костадина Кацарова, менторите ни Камен Козарев и Мирослав Атанасов, преподавателите по английски език в гимназията, от които получихме ценни препоръки за превода и презентирането. Радвахме се и на безусловната подкрепа на директора Николай Радев, за което сме много признателни”, добавя Ани.

Ето какво сподели преподавателят Костадина Кацарова по повод представянето на Анна и Димитър: „ Аз съм най-щастливият учител – този, който вижда учениците си подготвени и задълбочени в знанията си; отговорни и почтени в отношенията си; любопитни и заразително ентусиазирани в търсенията си; смели да направят и следващата крачка, преди да полетят”.

19225111_1448806931832413_1266014556782653426_n