Зам.-кметът Георги Титюков посрещна посланик Ема Хопкинс.
Зам.-кметът Георги Титюков посрещна посланик Ема Хопкинс.
Зам.-кметът Георги Титюков посрещна посланик Ема Хопкинс.

„В момента няма абсолютна никаква промяна в статуса на българите във Великобритания или тези, които искат да заминат за там. Има изключителен интерес от страна на българите, които искат да учат в Обединеното кралство. След референдума много от живеещите на Острова българи се притесняват какво ще стане с тях. Както много български студенти са във Великобритания, така има и доста британци в България и цяла Европа. Надяваме се, че ще успеем да постигнем споразумение, което да удовлетворява всички”. Това заяви днес в Пловдив посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс.

От града на тепетата стартира официалната обиколка на Нейно превъзподителство из България, чиято цел е да установи какви са дейностите по деинституционализация на децата.

„Засега няма никаква промяна, ние все още сме в ЕС. Най-вероятно ще минат поне две години, докато започнат трансформациите. Така че всички условия за европейските граждани остават, каквито са били до момента”, поясни още посланик Хопкинс.

В града под тепетата тя се запозна с добрите практики на партньорството между неправителствения сектор и местните социални и здравни институции в Пловдив. Тя видя отблизо работата на специалистите от Центъра за обществена подкрепа „За деца и родители”, ръководен от фондация „За нашите деца”. След което посети Шекер махала, където се срещна с две от децата и семействата, подкрепяни от фондацията. В УМБАЛ „Пловдив“ посланикът научи за курсовете за бъдещи родители „Първи грижи за новороденото“, които фондацията и лечебното заведение съвместно предоставят.

За първата половина от годината Центърът за обществена подкрепа е работил по 133 случая на деца и семейства в риск, а през 2015 са подкрепени 210 деца и техните семейства, обясни директорът на фондацията Иванка Шалапатова. Статистиката към май 2016 година показва, че децата в институции у нас са 1318. 800 са новопостъпилите за миналата година, като 70 на сто са бебета. През миналата година Центърът е спасил да не бъдат изоставени 82 деца в Пловдив.