Кандидат-седмокласникът Атанас Бунтов формира максимален бал 500 и влиза по първо желание в Математическата гимназия

640-420-nagrazhdavat-najdobrite-uchastnici-v-uchenicheskata-kampaniia-gramotni-li-sme

Английският език в ЕГ “Иван Вазов” е най-желаният профил от кандидат-гимназистите. 1436 ученици са го посочили като първо желание. Следва английският в ЕГ “Пловдив”, предпочетен от 1357 кандидати. Езикът на Шекспир е фаворит и за Хуманитарната гимназия, където е пожелан от 1271 души. Това сочат резултатите от първо класиране за прием в гимназиите, които станаха ясни днес. В топ 5 на най-исканите профили попада немският език, съответно в ЕГ “Иван Вазов” и в ЕГ “Пловдив”.

Заявления за участие в класирането са подали 4411 седмокласници от общо 5200 в областта. 279 са кандидатите от други региони. Документи онлайн са попълнили 1011, 3400 са заложили на заявления на хартиен носител, уточни председателят на комисията за прием в Регионалното управление на образованието Рангел Райчев.

Кандидат-седмокласникът Атанас Бунтов формира максимален бал 500 и влиза по първо желание в Математическата гимназия. Момчето, което има шестица от националната олимпиада по български и пълен отличен на външното оценяване по математика, е избрало да учи “Математика с английски”. Минималният бал за момче в този профил е 391.

На второ място е балът при момичетата в ЕГ “Пловдив” с немски – 496. Минималният е 424. На трето място е Математическата гимназия с английски – 424, а последният приет е с 368. Максималният с английски в ЕГ “Пловдив” при девойките е 496, а минималният – 402. Системното програмиране в Математическата заема пета позиция по максимален бал – максималният е 492, а минималният е паднал до 432.

Последният приет в ЕГ “Иван Вазов” е с с бал 326 – момче. В ЕГ “Пловдив” най-ниският бал е 369 – момче с английски. Последното прието момче в Хуманитарната гимназия е с бал 336 – немски език. Минималният бал за руски в Хуманитарната е дори по-висок от немския, но това се обяснява с липсата на квота за момчета и момичета.

“Комисията за защита срещу дискриминация се произнесе, че квотите са законосъобразни, предвид психофизическото развитие на момчетата и момичетата”, уточни Рангел Райчев. Родител внесъл жалба, че девойките са ощетени, тъй като с по-високи резултати понякога остават извън списъците.

Минималният бал за компютърна графика в Математическата е 459. В профилите, за които има квоти, най-ниският бал е за немски – 368.

От професионалните гимназии най-предпочитана остава Търговската. Специалност “Митническа и данъчна администрация” е посочена като първо желание в 797 от заявленията, а над 700 са поискали са учат най-много “Бизнес администрация” и “Банково дело”.