На финала учениците от ЕГ „Пловдив” влязоха в двубой с опонентите си от Националната търговска гимназия за това трябва ли да останат младите хора у нас

Ако човек има стимул, винаги ще успее. Младите хора разполагат с достатъчно възможности за реализация и в България, стига да са мотивирани да се развиват, докато рискът за провал в чужбина е много по-голям. Тези аргументи и добре защитена теза изведоха отбора на ЕГ „Пловдив” до победата на Регионалното състезание по дебати. Във финалния двубой те влязоха в сблъсък с опонентите си от Националната търговска гимназия по темата: „Това правителство вярва, че младите хора трябва да останат в България”. Форматът на състезанието, възродено след 5-годишно прекъсване по инициатива на Регионалното управление на образованието, бе „Световни училища”. Домакин бе СУ „Св.св.Кирил и Методий”.

„Подготовката стартира с обучение на учители, които формираха по един отбор в своето училище. Включиха се 12 училища, но в самото състезание взеха участие 8 отбора”, обясни Антоанета Кръстанова – старши експерт по обществени науки и гражданско образование. Ораторски умения и възможност да подбират правилни аргументи за защита на теза премериха ученици от СУ „Черноризец Храбър”, Национална търговска гимназия, Математическа гимназия, Хуманитарна гимназия, ЕГ „Пловдив”, ПГ по туризъм, СУ „Христо Проданов” – Карлово и СУ „Отец Паисий” – Стамболийски.

Седмица преди състезанието отборите получили първата тема, по която да се готвят, заедно с ръководителите си – „Това правителство ще ограничи правото на гласуване за необразованите хора”. Всеки тим взе участие в два дебата, като темата на втория бе дадена на място – „Това правителство подкрепя „тигровите родители”. Състезателите получиха разяснение за понятието „тигров родител”, т.е. стриктен и взискателен, който очаква от детето си да бъде винаги отличник и да успява. Отборите опозиция трябваше да намерят слабите места на тази теза и да я оборят в словна битка с връстниците си.

На финала Николай, Гергана и Огнян от Английската гимназия имаха на разположение половин час, за да се подготвят по темата за шанса на младите да успеят в родината си. Със същото време разполагаха и опонентите им, които търсиха доводи да докажат обратното. Журито, в което участваха национални състезатели по дебати и преподавателят по философия от ПГ по туризъм Иван Ананиев, определи като равностойни двата отбора, но все пак превес взе тимът на ЕГ „Пловдив”, който спечели и първото място. Тримата участници получиха плакет и медали, а Огнян Викиев и отличие за най-добър говорител. От РУО бяха осигурили медали за всички състезатели.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.