Капитанът на отбора на зрелостниците от националното състезание по физика -Лора Стоянова, ще учи в Харвард, мечтае да се занимава с квантови компютри

DSCF5220

ЕГ “Пловдив” обра специалните награди на фондация “Еврика” от 12-тото национално състезание “Светлината във физиката и природата”, организирано от клуба на знаещите “Квант” към ОДК. С приз за най-добро индивидуално представяне бяха отличени зрелостничката Лора Стоянова и 11-класниците Христо Гомев и Николай Иванов – и тримата от Английската гимназия.

Лора членува в клуб “Квант” от три години. И в най-смелите си мечти не си е представяла, че ще учи в Харвард. Но кандидатства, явява се на интервю и я приемат. Така името й се нарежда в списъка на шепата българи, успели да стигнат до престижния университет. Лора ще учи компютърни науки и физика. Мечтата й е в бъдеще да се занимава с квантови компютри.

“Става дума за по-различна технология за обработване на данни и създаване на транзистори, които не са основани на силиция в обикновените компютри”, обяснява чаровната абитуриентка.

Двамата капитани от ЕГ "Пловдив" - Лора Стоянова и Николай Иванов.
Двамата капитани от ЕГ “Пловдив” – Лора Стоянова и Николай Иванов.

13 сборни отбора премериха знания в състезанието – 3 с участници от 6 до 8 клас и 10 на гимназисти. В първа възрастова група, в която участваха ученици от ЕГ “Пловдив”, СОУ “П. Хилендарски” и СОУ “Н. Вапцаров”, на челно място се класира отбор “Коперник”, следван от “Айнщайн” и “Нютон”. Отборите на по-големите събраха ученици от ОМГ, ЕГ “Пловдив”, Френската, професионалните гимназии по електротехника и битова техника, СОУ “П. Хилендарски” и СОУ “П. Евтимий”. Най-знаещ се оказа отбор “Архимед”, след който се наредиха “Фарадей”, “Нютон” и “Айнщай”.

В абсолютното класиране при малките победи тимът с капитан Николай Иванов, заедно с гимназиалния отбор с капитан Златан Матишев и този на зрелостниците с капитан Лора Стоянова.