Без такси за обучение и в общежитията за украинските студенти поиска Националното представителство на студентските съвети

142 са студентите от Украйна в Пловдивския университет, 10 на сто от общия брой в страната

Финансова помощ за шестимата си студенти от Украйна предостави Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Младежите вчера бяха поканени от ректора проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак и зам.-ректора проф. д-р Галина Лардева в знак на съпричастност към тях и семействата им, блокирани в района на военния конфликт. Те учат в специалностите “Графичен дизайн”, “Дизайн на облеклото”, “Фотография”, “Българска народна хореография” и “Класическо пеене”. Никита Острешкин три дни не се е чувал със семейството си. Има 3-годишен брат. Яна Нищенко се прехвърля от квартира на общежитие, за да намали разноските. На четирима от студентите предстои да се дипломират и да решат как да продължат по-нататък.

„В този труден момент, когато ценностите на мира са застрашени,, повече от всякога имаме нужда от искрено човешко съчувствие, взаимно разбирателство и помощ. Нашите мисли са с техните семейства, близки и всички хора в района на конфликта“, се казва в позиция на Академията.

Преустановяването на всякаква възможност за пътуване попречи на четирима студенти по програма „Еразъм“ да пристигнат в Аграрния университет. Те трябваше да са тук днес, но преди няколко дни се обадили на своя координатор във висшето училище, за да съобщят, че е невъзможно да пътуват. Местата им в общежитията ще бъдат пазени до края на март в случай, че стане възможно да се придвижат. Младежите категорично са заявили, че е абсолютно невъзможно да се включат онлайн в лекциите, тъй като има режим на тока, често се губи интернет връзката, а и немалка част от времето са в убежища.

Един бакалавър и един магистър са на редовно обучение в университета. Те обаче не са настанени в общежития, а са предпочели квартира, тъй като работят и се издържат сами. Освободени са от семестриални такси. Голямата драма е за жената от магистърската програма, чието дете се намира в Украйна.

Изключително емоционално приели случващото се в Украйна четиримата молдовски студенти в Аграрния университет. Саша, Андрей и Женя били готови да се приберат в родината, за да окажат подкрепа.

Най-многобройни са украинските студенти в Пловдивския университет – 142, което прави 10 на сто от всички в страната.

„Не всички успяха да се върнат за втория семестър. Тези, които се прибраха, са изтощени, уплашени и притеснени за близките си. Бащите им са мобилизирани. Разказаха, че са пътували 30-40 часа. Очакваме и друга група. 60 от тях са настанени в общежития“, поясни председателят на Студентския съвет на ПУ Виктория Палигорова. Повечето се обучават във Факултета по математика и информатика, във филологически и педагогически специалности. От ръководството на вуза са се съгласили с предложението на Студентския съвет украинците да бъдат освободени от такси и даполучат финансова помощ.

Украинските студенти, които се обучават в Университета по хранителни технологии, ще бъдат освободени от такси за общежитията до края на летния семестър. Висшето училище може да предостави подслон на техни близки за периода на кризата, като осигури 30 места в общежитията. Това стана ясно на среща, която ръководството на университета проведе със студентите от Украйна.

В УХТ се обучават 31 студенти в 4 специалности, като 7 от тях са дипломанти. По време на разговора 8 от тях се включиха онлайн от чужбина.

Доц. Кремена Никовска – функционален декан по студентска и социална дейност, припомни, че те са освободени от семестриални такси. УХТ е в готовност да провежда подготовката им онлайн при невъзможност да присъстват на занятия. Всички учебни и методически материали са налични в системата за електронно обучение и са достъпни за тях. Тя увери, че поставените от украинските студенти битови въпроси ще бъдат уредени.

Зам.-ректорът по учебната дейност доц. д-р Христо Спасов обяви, че за студентите от Украйна ще бъдат осигурени допълнителни изпитни дати, а заверка ще им се дава при 50% присъствие на лекции и упражнения.

По време на срещата ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов закичи присъствалите с мартеници и им пожела здраве.

Апел на НПСС

Украинските студенти да бъдат освободени от такси за обучение и студентски общежития – за това настояват от НПСС в отворено писмо до висшите училища у нас. От Националното представителство на студентските съвети очакват общи координирани действия за обучаващите се украински студенти в България. По техни данни те са 1396.

Апелът към ръководствата на висшите училища е да предприемат мерки в подкрепа към украинските студенти като осигурят общежития за тях и семействата им през целия период на кризата в Украйна, опция за онлайн обучение при невъзможност за присъствена форма и възможност за удължаване на семестъра с цел покриване на пропуснатия материал. Друго от предложенията е студентите да могат отсъстват 50% от учебното време през целия семестър, а засегнати от военните действия в Украйна студенти и докторанти да има допълнителна сесия. От НПСС настоява още да се предостави достъп до учебни и методически материали на хартиен носител или техни електронни варианти, валидни само за текущия семестър, включително указания, изисквания за разработването им.