Ректорът на АМТИИ проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак получи Златна монета “Култура“, с която бе удостоена висшето училище за „за завоюван висок престиж и обществено признание за принос към българското образование и култура“.

Отличието от Съвета на европейската научна и културна общност и „Ботев институт“ бе връчено на официалната церемоня по повод Деня на народните будители в Българския културен институт в Рим.

Преди награждаването екипът на АМТИИ бе приет в посолството ни в Италия от посланика Тодор Стоянов, който определи академията като значима институция в сферата на културата, изкуството и науката.

Отличието Златна монета “Култура“ се изработва в монетния двор на България и е с двустранно златно покритие. На лицевата страна е изобразена отворена книга, символизираща прогреса, а на обратната страна са подредени буквите на Глаголицата.

Със „Златна монета култура“ бе отличен и Фолклорен ансамбъл „Тракия“, чийто ръководител проф. д-р Даниел Дженева е декан на факултет „Музикален фолклор и хореография“ в АМТИИ.