Висшето училище и Центърът по растителна системна биология и биотехнология  организират на място в училищата в Пловдив със STEM и STEAM  центрове майсторски класове, уъркшопи, арт и технически работилници, отворени врати и лабораторни експерименти

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“  ще даде официален старт на проявите за Европейската нощ на учените на 23 септември. Партньор на висшето училище е Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), който ще направи официално откриване на Нощта на своя територия една седмица по-късно – на 30 септември. Тази година проектът „К-ТРИО “ обединява представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията под мотото „Научните изследвания и иновациите са ключът за бъдещето, което искаме.“

На официалната церемония на 23 септември от 16:00 до 17:00 ч. ректорът на Академията – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ще открие тазгодишното издание в рамките на традиционния „Европейски корнер“ и ще представи проектите на АМТИИ. По същото време в голямата зала на висшето училище ще бъде изнесен концерт под надслов „Среща на световете“, а в Зеленото училище се открита изложбата „Графични проекции“.

В периода 20-30 септември ще се проведат майсторски класове и уъркшопи на място в училищата в Пловдив със STEM и STEAM  центрове.

Фокусът във всички класове на специалистите от АМТИИ ще бъде приложението на новите технологии в изкуството. Ас. Виктор Новак ще представи шрифтово проектиране и дигитализация пред ученици в НХГ „Цанко Лавренов“ в майсторския клас, озаглавен „Концепции за изграждане на авторски шрифт“. Доц. д-р Александър Гьошев ще води майсторски клас на тема „Знаци и визуална комуникация“ в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.  Курсът „Моден дизайн“ ще е полезен за учениците, които искат да продължат обучението си в областта на сценичните изкуства, декора и  сценичните облекла. Проф. д-р Емилия Константинова и Милена Илиева ще ръководят уъркшоп „Арт предприемачество в дигиталната ера“, който ще се проведе в Националната търговска гимназия.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология организира два майсторски класа в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Класовете са озаглавени: „Природните науки и светът около нас“ с лектор гл. ас. д-р Веселин Петров и „Точните науки и светът в нас“ с лектори доц. дфн Петя Бъркалова и Ива Неделева. Във втория майсторски клас учениците ще могат да участват в онлайн състезания на телефони с Android с МеСиЗа (метазнаков символен запис на изречението), граматическа игра, създадена от доц. Бъркалова и Ива Неделева за часовете по генеративен синтаксис в Пловдивския университет.

В съвместен уъркшоп на тема „Управление на проекти“ представители на АМТИИ и ЦРСББ – доц. д-р Весела Казашка и доц. д-р Васил Колев, ще помогнат на ученици да развият концепция и да съставят бюджет на собствено проектно предложение.

Като част от програмата и партньор на АМТИИ и ЦРСББ в програма на проекта се включва и АРТКЛАС център с две творчески лаборатории. Те ще се състоят на 25 септември и в тях могат да се включат малки творци и изследователи заедно със своите родители. В арт работилницата „Мост между поколенията“ всеки участник ще има възможност да рисува на воля.  В техническата лаборатория „Млад електротехник“ ще се сглобяват конструктори с ел. елементи.

На 30 септември в свой „Европейски корнер“ Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще представи проектите си и възможностите за кариерно развитие. Директорът доц. д-р Цанко Гечев официално ще открие Нощта на учените в 16:50 ч. в Заседателната зала на ЦРСББ. От 17:00 ч. в същата зала ще бъде лекцията на популярен език „ДНК в кухнята“ на гл. ас. Венелин Петков, д-р Никола Стайков и Мануела Стоянова.

По същото време – от 16:00 до 17:00 ч., в Лабораторния комплекс на ЦРСББ ще се проведат Отворени врати „Млад изследовател“, на които учители и ученици ще могат да се запознаят с Центъра за върхови постижения и да наблюдават демонстрации на опити и апаратура. В рамките на импровизирана ботаническа работилница „Забавната страна на науката“ – ученици и деца ще имат възможността да засадят растения в оранжериите на ЦРССБ.

От 16:00 ч. на 30 септември Академичната библиотека с фонотека в АМТИИ отваря врати за широката общественост. В рамките на два астрономически часа ученици от пловдивските училища ще могат да се запознаят с библиотечното дело и в частност с библиотеката домакин, а във втората част от посещението си ще имат възможност да се включат в инициативата „Библиотекар за един ден“.

На 1 ноември във Facebook ще бъдат оповестени резултатите от обявените от АРТКЛАС център през месец август т.г. два фотоконкурса –  „Моето училище – 2“ и „Моят град“. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от различни възрасти, които посредством снимките си да разкажат за учителите си, които са предопределили бъдещото им професионално и лично развитие, и за любимия си град. Идеята на организаторите на конкурсите е фотосите да представят учителите, които първи са запалили пламъчето по любимия предмет, превърнал се в хоби или професия, или да покажат духа и красотата на своя град.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.