Висшето училище и Центърът по растителна системна биология и биотехнология  организират на място в училищата в Пловдив със STEM и STEAM  центрове майсторски класове, уъркшопи, арт и технически работилници, отворени врати и лабораторни експерименти

Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“  ще даде официален старт на проявите за Европейската нощ на учените на 23 септември. Партньор на висшето училище е Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), който ще направи официално откриване на Нощта на своя територия една седмица по-късно – на 30 септември. Тази година проектът „К-ТРИО “ обединява представители на академичните среди, изкуството, образованието и индустрията под мотото „Научните изследвания и иновациите са ключът за бъдещето, което искаме.“

На официалната церемония на 23 септември от 16:00 до 17:00 ч. ректорът на Академията – проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, ще открие тазгодишното издание в рамките на традиционния „Европейски корнер“ и ще представи проектите на АМТИИ. По същото време в голямата зала на висшето училище ще бъде изнесен концерт под надслов „Среща на световете“, а в Зеленото училище се открита изложбата „Графични проекции“.

В периода 20-30 септември ще се проведат майсторски класове и уъркшопи на място в училищата в Пловдив със STEM и STEAM  центрове.

Фокусът във всички класове на специалистите от АМТИИ ще бъде приложението на новите технологии в изкуството. Ас. Виктор Новак ще представи шрифтово проектиране и дигитализация пред ученици в НХГ „Цанко Лавренов“ в майсторския клас, озаглавен „Концепции за изграждане на авторски шрифт“. Доц. д-р Александър Гьошев ще води майсторски клас на тема „Знаци и визуална комуникация“ в Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“.  Курсът „Моден дизайн“ ще е полезен за учениците, които искат да продължат обучението си в областта на сценичните изкуства, декора и  сценичните облекла. Проф. д-р Емилия Константинова и Милена Илиева ще ръководят уъркшоп „Арт предприемачество в дигиталната ера“, който ще се проведе в Националната търговска гимназия.

Центърът по растителна системна биология и биотехнология организира два майсторски класа в Хуманитарната гимназия „Св. св. Кирил и Методий“ и в Професионалната гимназия по електротехника и електроника. Класовете са озаглавени: „Природните науки и светът около нас“ с лектор гл. ас. д-р Веселин Петров и „Точните науки и светът в нас“ с лектори доц. дфн Петя Бъркалова и Ива Неделева. Във втория майсторски клас учениците ще могат да участват в онлайн състезания на телефони с Android с МеСиЗа (метазнаков символен запис на изречението), граматическа игра, създадена от доц. Бъркалова и Ива Неделева за часовете по генеративен синтаксис в Пловдивския университет.

В съвместен уъркшоп на тема „Управление на проекти“ представители на АМТИИ и ЦРСББ – доц. д-р Весела Казашка и доц. д-р Васил Колев, ще помогнат на ученици да развият концепция и да съставят бюджет на собствено проектно предложение.

Като част от програмата и партньор на АМТИИ и ЦРСББ в програма на проекта се включва и АРТКЛАС център с две творчески лаборатории. Те ще се състоят на 25 септември и в тях могат да се включат малки творци и изследователи заедно със своите родители. В арт работилницата „Мост между поколенията“ всеки участник ще има възможност да рисува на воля.  В техническата лаборатория „Млад електротехник“ ще се сглобяват конструктори с ел. елементи.

На 30 септември в свой „Европейски корнер“ Центърът по растителна системна биология и биотехнология ще представи проектите си и възможностите за кариерно развитие. Директорът доц. д-р Цанко Гечев официално ще открие Нощта на учените в 16:50 ч. в Заседателната зала на ЦРСББ. От 17:00 ч. в същата зала ще бъде лекцията на популярен език „ДНК в кухнята“ на гл. ас. Венелин Петков, д-р Никола Стайков и Мануела Стоянова.

По същото време – от 16:00 до 17:00 ч., в Лабораторния комплекс на ЦРСББ ще се проведат Отворени врати „Млад изследовател“, на които учители и ученици ще могат да се запознаят с Центъра за върхови постижения и да наблюдават демонстрации на опити и апаратура. В рамките на импровизирана ботаническа работилница „Забавната страна на науката“ – ученици и деца ще имат възможността да засадят растения в оранжериите на ЦРССБ.

От 16:00 ч. на 30 септември Академичната библиотека с фонотека в АМТИИ отваря врати за широката общественост. В рамките на два астрономически часа ученици от пловдивските училища ще могат да се запознаят с библиотечното дело и в частност с библиотеката домакин, а във втората част от посещението си ще имат възможност да се включат в инициативата „Библиотекар за един ден“.

На 1 ноември във Facebook ще бъдат оповестени резултатите от обявените от АРТКЛАС център през месец август т.г. два фотоконкурса –  „Моето училище – 2“ и „Моят град“. Фотоконкурсите целят да привлекат за участие хора от различни възрасти, които посредством снимките си да разкажат за учителите си, които са предопределили бъдещото им професионално и лично развитие, и за любимия си град. Идеята на организаторите на конкурсите е фотосите да представят учителите, които първи са запалили пламъчето по любимия предмет, превърнал се в хоби или професия, или да покажат духа и красотата на своя град.