Носителят на “Грами” и завеждащ музикалния департамент на Хановер колидж проф. Мадлен Бъчварова доведе 18 студенти за съвместен концерт с народния хор при НУМТИИ и камерния „Иван Спасов”

Американски хористи вдигнаха на крака публиката в концертната зала на Музикалното училище с изпълнението си на песента „Кавал свири” на големия композитор и фолклорист Петър Льондев, която получава награда „Грами” през 1989 година. Студенти от Академичния смесен хор при Хановер колидж участваха в съвместен концерт с талантите на НУМТИИ „Добрин Петков” и камерен хор „Иван Спасов. 18-те младежи гостуваха в продължение на три дни в Пловдив, водени от своя диригент – проф. Мадлен Бъчварова. Тя е възпитаник на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в града под тепетата, където завършва пиано и дирижиране. Заминава за САЩ, за да завърши магистърска степен в  Държавния Университет на щата Джорджия, където впоследствие добива и докторска степен. Вече 25 години бившата ученичка на маестро Крикор Четинян работи като преподавател в Америка. Тя е член на журита на хорови конкурси, завежда музикалния департамент и е директор на хоровата програма в Хановер Колидж, ръководи ансамбли, преподава дирижиране, солово пеене, пиано и история на музиката. В сътрудничество с органиста Дейвид Лам, Бъчварова концертира и издава компакт диск за пиано и орган и се представя в музикални програми в американското национално радио. Участвала е в концертни турнета и записи с двете хорови формации на симфоничния оркестър на Атланта под ръководството на бележития диригент Робърт Шоу. С този хор тя получава наградата “Грами”, концертира многократно в Карнеги Хол и се представя на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Атланта. Проф. д-р Бъчварова е член на американската национална академия за звукозаписно изкуство и наука.

В репертоара на Академичния смесен хор, логично, проф. Бъчварова включва обработки на български фолклор, така че пловдивската публика чу популярната „Ръченица” на Добри Христов и „Месечинка” на Георги Петков в изпълнение на студентите отвъд океана. Те участваха и в уъркшоп с проф. Светла Станилова от АМТИИ, която ги запозна с особеностите на българската народна песен и неравноделен размер. Проф. Бъчварова пък представи пред пловдивските ученици и хористи американските хорови традиции. Характерното за Хановер колидж е, че всички студенти имат по две специалности, една от които е по изкуства. Така че в хора на българската диригентка има юристи, икономисти, педагози.

Изпълнителите от Хановер колидж и хористите от „Иван Спасов” на финала на концерта събраха овациите на публиката с традиционния спиричуъл, аранжиран от Виктор Джонсън – „Пазете пламъка на лампите”.