„България има нужда от вас“, обърна се Н.Пр. Херо Мустафа към деветокласниците. Вероника от Ученическия парламент я очарова с ръчно изработена специално за дипломата гривна

Директорът Вихра Ерамян връчи на дипломата Почетния знак на гимназията

„Имате невероятно произношение, къде практикувате?“, обърна се американският посланик Херо Мустафа тази сутрин към учениците от 9 А клас на ЕГ „Иван Вазов“. Негово превъзходителство влезе в час по история – предмет, който те изучават на испански език, за да се запознае с приложението на модела 1:1, където всеки ученик разполага с персонален преносим компютър. Дипломатът зае място на третия чин, заедно с кмета на Пловдив Здравко Димитров, и поздрави на испански. След като гимназистите отвърнаха подобаващо без ни най-малко притеснение от височайшите гости и представиха себе си на езика, който изучават като профилиран, те презентираха поставените от преподавателя си Бонка Костадинова задачи. Костадинова поясни, че моделът на организация на учебния процес позволява групова работа, затова в момента четири екипа работят върху поставени в началото на часа задания, които впоследствие ще презентират пред съучениците си. Говорителите на отборите представиха акценти от урока за Възраждане.

Негово превъзходителство бе любопитна с какво този модел на работа, при който всеки има свое електронно устройство, е по-интересен и какви нови възможности дава. Момчетата и момичетата разказаха, че имат възможност да прилагат снимки, видеоклипове, да боравят с различни източници, откъдето да черпят информация по възложения казус, самите те да изработват учебно съдържание, което да представят през съучениците си. Така в един учебен час могат да научат много повече, отколкото ако учителят сам преподава урока пред всички.

Впечатлена от доброто произношение, независимо че учат испански само от година и половина, дипломатът поиска да узнае от учениците къде и как практикуват. Те обясниха, че имат преподавател, носител на езика, че използват хромбука за упражненията от модула „слушане с разбиране“ и организират различни извънкласни занимания, за да упражняват говоримия испански.

„За разлика от вас, които разчитате на модерните технологии, аз съм го учила само с тетрадка и учебник“, каза Н.Пр. Херо Мустафа и поздрави деветокласниците за придобитите умения. Половината от тях признаха, че се готвят за учат зад граница, а тя ги призова след това да се върнат в родината си с окуражителното: „България има нужда от вас!“.

Пътешествието на Негово превъзходителство в света на новия образователен модел продължи в часа по физика на 9 Г клас, където преподавателят Дафинка Русинова представяше темата „Налягане“. Тя поясни пред Херо Мустафа, че всеки от ученическите екипи прави собствено изследване, за да разбере смисъла на Закона на Паскал, принципа на действие на хидравличните машини, влиянието на атмосферното налягане върху човека и околните предмети.

В момента имаме съученици, които са онлайн, но могат да наблюдават часа в реално време и да работят заедно с нас, обясниха момчетата и момичетата от 9 Г. На въпрос на дипломата как биха искали да се реализират в бъдеще, те отговориха, че се виждат като психолози, стоматолози, IT специалисти. Тя ги увери, че технологиите винаги ще им служат, независимо каква професия упражняват и също ги призова, ако учат в чужбина, да се върнат непременно в България.

Директорът на гимназията Вихра Ерамян показа на посланик Мустафа пространството, където ще бъде обособен STEM центърът по природни науки. Училището има споразумение с „Тракия икономическа зона“, тъй като гимназистите ще работят по реални казуси на бизнеса.

Преподавателят по биология Христина Лисичкова демонстрира невероятни презентационни умения и представи накратко ЕГ „Иван Вазов“ – първото Гугъл референтно училище на Балканите. През юни 2019 година мениджърът на Гугъл по внедряването на образователни приложения в Европа, Близкия Изток и Африка Дийн Стоукс обяви присъединяването на пловдивската гимназия към семейството на референтните училища. За да бъде едно училище референтно, означава да използва по иновативен начин технологиите в образователния процес. В момента 50 на сто от учителите в ЕГ „Иван Вазов“ са преминали обучение и притежават ниво 1, а 17% са второ ниво. Имат и Гугъл трейнър. В 45 от паралелките (445 ученици) се прилага моделът 1:1. Амбицията е до 2025 година да бъдат обхванати всички.

Посланик Мустафа похвали училището за невероятните постижения, отправи специален поздрав към общината в лицето на кмета Здравко Димитров и на зам.-кмета по образование и бизнес развитие Стефан Стоянов за подкрепата, и изрази увереност, че гимназията ще продължи да се развива и да достига нови върхове. Тя обеща да се върне след три години, за да се увери, че е постигнала амбициозната си цел.

„Горда съм, че днес мога да ви приветствам в едно училище, което не е просто образователна институция. Това е специално място, където можем спокойно да общуваме и да се развиваме, да осъществяваме идеите си, място, което мотивира“, обърна се към посланика председателят на Ученическия парламент Вероника Арбалиева и поднесе малък грижливо опакован подарък. Нетърпелива да види каква е изненадата, Херо Мустафа отвърза панделката и остана очарована от елегантната сребърна гривна. Вероника уточни, че бижуто е ръчна изработка специално за нея.

Последва и признанието от гимназията – директорът Вирха Ерамян връчи почетния знак на училището на първия американски посланик, посетил учебното заведение. Заедно с албум на Пловдив на английски.