„Керана и космонавтите“ с концерт на официалното откриване на фестивала на 9 юни, когато ще бъдат връчи наградите „Орфеев венец“ и „Златна четка“

40 изложители ще оформят Алея на книгата на площад „Централен“ за фестивала „Пловдив чете“, който ще се проведе от 9 до 16 юни. През периода на събитието на литературния кът до Цар-Симеоновата градина ще има целодневни занимания за деца, които включват срещи с автори и илюстратори, премиери на книги, творчески работилници, улични спектакли.

След 5-годишна пауза фестивалът ще бъде отново домакин на националната среща на читателските клубове „Бисерче вълшебно“, организирана от фондация „Детски книги“. Ще гостуват деца и младежи от различни краища на България, за да се срещнат с творците, които харесват и чиито книги четат. В срещите ще участват Петя Кокудева, Василена Спасова, Мария Донева, Радостина Николова, Стефана Аргирова, Боян Йорданов – Босилек, Панайот Стефанов, Цвета Брестничка, Стефи и Стан, Райна Димитрова от фондация „Артерия“, Гергана Димитрова и Валентина Стоева.

Официалното откриване на „Пловдив чете“ е на 9 юни от 20 часа на Лятно кино „Орфей“. По традиция ще бъдат връчени наградите „Орфеев венец“ за особен принос в съвременната българска поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Събитието ще завърши с концерт на пловдивската група „Керана и космонавтите“.

Днес от 17 часа в къщата музей „Христо Г. Данов“ ще се състои церемонията по връчването на Националната награда „Христо Г. Данов“ за принос в националната книжовна култура.

Час преди това Народна библиотека „Иван Вазов“ ще уважи своите най-активни читатели с връчване на традиционните награди „Читател на годината“. Във фоайето ще бъде открита  национална изложба на българския комикс с участието на Румен Чаушев. В 16:30 ще се прожектира и документалният филм „Дъга – разкази в картинки“.

На 8 юни от 18 часа ще бъде представена изложбата с карикатури „Карастояновките на Христо“ в Lucky – Дом на киното, след което ще има прожекция на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“. Премиерата на „Момчето, което завърза Луната за Земята“ на младия пловдивски писател Мартин Касабов е в клуб „Фарго“ от 20 часа.

Богатата културна програма на фестивала включва събития с гости за всички възрасти: чуждестранните автори Крис Клийв (Великобритания) със специалното участие на Иво Иванов и Камен Алипиев – Кедъра на 12 юни и Силва Фишерова (Чехия) по покана на Чешки център София на 19 юни, както и с българските писатели – Стефан Цанев, Йордан Велчев, Борис Минков, Галин Никифоров, Албена Тодорова, Владислав Христов, Лора Динкова, Юлия Годумова, Петър Краевски, Иван Димитров, Захари Захариев, Стефан Иванов, Светослав Тодоров, Стефан Икога, Иван Брегов, Михаил Стоянов, Катя Димитрова и Мартин Кръстев, Нинко Кирилов, Маламир Николов, Анастасия Стоева, Анна Лазарова и Георги Гаврилов.  Гости на фестивала ще бъдат и група „Насаме“.

Фондация EMPROVE представя проекта „Мога сама“ с насоки за работа с жени, пострадали от домашно насилие (10 юни). ВКБООН предвижда две събития по темата за бежанците (15 юни) с участието на Здравка Евтимова и Петя Кокудева. По инициатива на Френския институт в програмата на фестивала, ще се проведе събитието, озаглавено „Изправени пред войната – Европейски диалози“ (14 юни) с гости Георги Господинов, Матиас Енар, Томаш Рожицки, Фредерик Мартел, Мари Врина-Николов, Мария Касимова-Моасе, Игор Щикс и Лена Може. Пълна информация за програмата и всички участници можете да откриете на www.institutfrancais.bg. Всички събития са с вход свободен, необходима е само предварителна регистрация, отново на: www.institutfrancais.bg. Осигурен превод.

Входът за всички културни събития в програмата на „Пловдив чете“ е свободен.

Вижте събития от фестивалната програма и участниците тук: https://plovdivchete.com/programata/

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.