11-класничката спечели осмото издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт, в която участваха рекорден брой от 159 журналисти

Невероятната лекоатлетка Александра Начева беше избрана за най-добър млад спортист на България за 2018 година. Тя спечели осмото издание на анкетата на сайта за детско-юношески спорт Viasport.bg, S Media и Фондация “Играй с Развитие”.

Миналата година пловдивчанката стана шампионка в тройния скок на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, златна медалистка е от световното първенство при девойките под 20 години в Тампере и сребърна от европейското до 18 години в Дьор. Тези постижения й донесоха 1507 точки за класацията, в която участваха рекорден брой от 159 спортни журналисти. Те посочиха общо 42-ма състезатели от 21 вида спорт в анкетните си карти, както и шестима треньори на подрастващи и 4 отбора.

11-класничката от ЕГ “Иван Вазов” си тръгна с велосипед от церемонията, която се проведе вчера в Образователно-спортен комплекс “Лозенец”.

През 2017 година Начева беше първа подгласничка в класацията на плувеца Антъни Иванов, който сега остана втори с 1182 точки. На трета позиция за 2018 година с 1100 точки се нареди тенисистът Адриан Андреев, за когото това е рекордно пето влизане в топ 10 при младите.

Припомняме, че Алекс оглави класацията за най-добър млад спортист на Пловдив за 2018 г. и стана трета в надпреварата “Спортист на годината в България”.

Наставникът на Начева – Стойко Цонов беше избран за най-добър треньор на подрастващи също с огромна преднина. Той получи 1140 точки и остави далеч зад себе си втория Борислав Георгиев (бокс) с 210 т. Цонов беше награден с картина от пловдивската художничка Неда Начева и с купа, връчена от главния секретар на ММС Асен Марков.

С наградата “Воля за победа” беше отличен 13-годишният Емил Кондев от Пазарджик, който е роден с аутизъм, но тренира плуване и през 2018-а спечели първите си медали.

Освен със специалните статуетки, отличените бяха наградени с мобилни телефони и раници, спортна екипировка и книги.