Наградата на публиката, която се връчва за първи път, отиде при Йордан Велчев за тритомника “Балканският човек”

Александър Секулов получи тазгодишната награда “Орфеев венец” за високи постижения в съвременната поезия на откриването на литературния фестивал „Пловдив чете“. Призът бе връчен снощи на Античния театър от председателя на Общинския съвет на Пловдив Савина Петкова. Носителят на престижното отличие отбеляза, че смисълът на думи като любов, родина, народ и саможертва е утвърден в нашето съзнание от поезията. Призът „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга отиде при графичния дизайнер Иво Рафаилов. Той получи наградата от заместник-кмета по култура Александър Държиков. Издателят и домакин на фестивала Божана Апостолова обяви и наградата на публиката, която се връчва за първи път. Тя бе за писателя Йордан Велчев, който получи 1000 лева парична премия от анонимен дарител за тритомника „Балканският човек“.

„Ще си послужа с думите на един изключителен поет от Андалусия, за когото става дума в „Балканският човек“: Мастилото на поета е по-ценно от кръвта на войните“, каза Йордан Велчев, трогнат от признанието.

Група „Фондацията“ върна публиката назад във времето със златните хитове на култови български рок банди.

Литературният фестивал “Пловдив чете” се провежда за шестнадесети пореден път.  40 издателства представят най-новата си продукция на Алея на книгата на Централния площад. Програмата включва срещи с автори, сред които Хюсеин Мевсим, Елизабет Костова, Захари Карабашлиев, Георги Господинов, македонски и хърватски писатели.