Учители по български и природни науки се свързаха с известни личности, които изпратиха послания към учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий”

„Аз също имам дъщеря, която ходи на училище и учи дистанционно вкъщи, понякога й помагам за домашните. Бъдете упорити с уроците и не се огъвайте пред трудности”, пожелава актьорът Александър Сано на децата от марковското ОУ „Св.св. Кирил и Методий”. Пожарникарят Георги Джамбазов от новия български сериал „Ягодова луна” и Косъма от хитовия „Под прикритие” отправя видео обръщение към учениците с идеята да ги мотивира в условията на извънредно положение. Седнал пред бюрото в детската стая на дъщеря си, той ги призовава да бъдат стриктни при онлайн заниманията.

Всъщност, идеята да потърсят известни личности, които да вдъхновят децата да бъдат упорити в уроците, е на преподавателите по български език Мария Янкова и на колежката й Виктория Чалъкова, която преподава природни науки. След като се сблъскали с нелеката задача да мотивират своите ученици, че не просто се забавляваме в интернет, а трябва и да учим, те решили да отправят покани към успешни имена от сферите на изкуството и спорта.

„Писахме им в инстаграм и фейсбук и някои веднага направиха клипчета с послание към учениците и ги изпратиха без каквито и да било уговорки. Инициативата се роди като на шега, но след като получихме първите отговори, ние също се въодушевихме”, разказва Мария Янкова.

В продължение на две седмици учителките играят ролята на медиатори между учениците и известните българи – сутрин преди часовете децата получават своето послание от различен спортист, актьор, певец, даже от кмет.

Чрез кратко видео послание във фейсбук групата на училището вече са гостували трикратният европейски медалист и носител на бронз от олимпийските игри в Лондон през 2012 година Тервел Пулев. Боксьорът посъветвал децата да не отсъстват от часовете и да са благодарни на учителите, които дават всичко от себе си, за да водят обучение в извънредна ситуация.

Носителките на злато от европейски игри в Баку – сестрите Габриела и Стефани Стоеви (бадминтон), също се включили в инициативата на училището с призива: „Образованието е ключът към успеха”. Хип-хоп изпълнителят и музикален продуцент ВенЗи отправил послание от дома си: „И на мен ми е скучно понякога вкъщи, но вие има да наваксвате с уроците. След като се справите с домашните, тогава се отдавайте на забавления”. Певецът Тихомир Митов, втората ни ракета в тениса – Димитър Кузманов, природозащитниците от WWF България,  Явор Денчев от ДНК, който вече е бил на гости  за урок по химия при децата, дават рамо на инициативата. Мотивиращо обръщение към учениците от Марково прави и кметът на община “Родопи” – Павел Михайлов.