Лайънс клубовете в Пловдив закупиха апарат за ранна диагностика на зрението. Прегледите се извършват след съгласие на родителите

 IMG_0464

Мащабна акция за профилактични прегледи на очи стартира в  пловдивските детски градини. Кампанията е под надслов „Весели очички“ и се организира от Лайънс клубовете „Пловдив“ и „Филипополис“, „Евридика“, съвместно с Центъра за рехабилитация на слепи.

Инициативата започна от район „Западен“, където ще бъдат прегледани очите на близо 400 деца. Прегледите се извършват след писмено съгласие на родителите. Официалният старт бе даден в детска градина „Росица“, като в събитието се включи и кметът на района Димитър Колев. Той също се подложи на преглед с модерния апарат, като се увери, че зрението му е в перфектно състояние.

Прегледите се извършват с последно поколение портативен авторефрактометър Mobile Vision Screener PlusopiX S12c. Апаратът е закупен от трите Лайънс клуба, а средствата са събрани от благотворителните им градски балове.  Уредът е дарен на Центъра за рехабилитация на слепи. Камерата наподобява фотоапарат, с която, чрез звук, за кратко време се привлича вниманието на детето и се улавят двете очи в бял правоъгълник. Изследването се извършва автоматично. Така се проверява рефлексът на роговицата, извършва се изследване за далекогледство и късогледство и се сравняват размерите на зеницата на двете очи.

IMG_0474 (1)