По данни на „Подкрепа” 35% от доходите на 75 на сто от педагозите и директорите се дължи на професионалния опит

IMG_0192

Решение за отнемане на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит ще взриви колегията и ще форсира готовността за стачка на хилядите българските учители и директори. За това предупреждават от синдикат „Образование” към КТ „Подкрепа”. Според експертите добавката за прослужено време на ниските заплати на българите е почти единственият начин да се води неравна борба с инфлацията и обедняването.

„Българските работодатели настойчиво се мъчат да докажат, че заплащането на клас прослужено време дискриминира младите специалисти. Те, естествено, знаят, но  удобно забравят за много други добавки, които биха могли да приложат и да стимулират младите хора да останат и работят в България”, коментира лидерът Юлиян Петров.

В образователната система работят близо 100 000 учители и директори. По данни на синдиката 35% от доходите на 75 на сто от педагозите и директорите се дължи на клас прослужено време.

Премахването на добавката за придобития трудов стаж и професионален опит щяло да се отрази най-осезаемо върху българските учители. Прокламираното от месеци увеличение на заплатите на педагогическите специалисти щяло да се обезличи при отнемане на средствата за професионален опит и да убие желанието на учителите да останат в образователната система.