Не беше трудно да се съглася да остана на поста, защото има добри отношения с Кирил Петков и Асен Василев. Това коментира служебният министър на образованието акад. Николай Денков, който остава на поста в бъдещия редовен кабинет.

Като първи приоритет той посочи качеството на средното и висшето образование, на научните изследвания, както и реформата на професионалното образование – “не само защото трябват кадри на икономиката, а защото младежи, които нямат афинитет към академично развитие”. Денков посочи, че в коалиционното споразумение е залегнал и преглед на учебниците и учебните програми, който ще отнеме време.

Той вече е разговарял с предложената за министър на здравеопазването Асена Сербезова и че първата им задача е да седнат заедно с медицинските специалисти да обсъдят какъв ще бъде подходът, свързан с тестването и осигуряването на безопасни условия за присъствено обучение.

Кой е акад. Николай Денков

Акад. Николай Денков е министър на образованието и науката в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев през 2021 г. Той заемаше същия пост и в служебния кабинет на Огнян Герджиков през 2017 г., назначен също от Радев. Денков беше заместник-министър на образованието от 2014 г. при трима министри – Румяна Коларова, Тодор Танев и Меглена Кунева. Той напусна екипа на Кунева поради несъгласие с нейните приоритети и стил на работа.

Роден е на 3 септември 1962 г. в Стара Загора. През 1980 г. завършва Националната природоматематическа гимназия в София, а през 1987 г. – Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Кл. Охридски“. През 1993 г. защитава докторска дисертация, от 1997 г. е доцент, а от 2008 г. е професор по физикохимия в университета. От 2008 до 2015 г. е ръководител на катедра Инженерна химия и директор на магистърска програма „Дисперсни системи в химичните технологии“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет. От 2007 г. е доктор на химическите науки. Специализира в Япония и в Университета в Упсала, Швеция. Работи като водещ учен в изследователските институти на фирмите Unilever (САЩ) и Rhone-Poluenc (Франция). Член-кореспондент на БАН и редовен член на европейската научна академия Academia Europaea, член на експертна група “Физически науки” към Европейската космическа агенция.  Според класация на университета в Станфорд чл.-кор. проф. д.х.н. Денков е сред първите 2% на най-добрите учени в света. Научните му изследвания са в областта на физикохимията на колоидно-дисперсните системи, повърхностно-активните вещества и техните многобройни приложения.