Подготвяме се за 100 000 украински деца в образователната ни система. Това заяви в предаването “120 минути” по bTV образователният министър акад. Николай Денков.

Той обобщи, че допреди два дни данните са сочили, че в страната ни са влезли 11 300 украински деца под 18-годишна възраст.

“Те още не са решили дали ще останат в България. Ключово е да видим кои са тези, които искат да останат в страната и да им осигурим училища и детски градини”, уточни министърът.

Досега влезлите у нас деца ще се обучават във вече съществуващи паралелки. За тях са предвидени допълнителни часове по български език. Ако броят им драстично нарасне, ще е нужна допълнителна организация.

“Финансирането за тях е отделно и целево от бюджета на МОН. Има и учители, които могат да го обезпечат обучителния процес”, гарантира Денков.

Денков коментира и възможността за отпадане на тестовете за коронавирус, но напомни, че крайното решение ще е на здравните власти. Министърът каза, че вече в около 50 от 250 български общини няма тестване, защото в тях заболеваемостта е под 250 на 100 000 души.