Plovdiv Game Jam 2017 събра програмисти, графични дизайнери, художници и ентусиасти, които създадоха игрови прототипи на тема „Вълни”

Participants3

Програмисти, графични дизайнери, художници и любители, които, без да се познават, бяха предизвикани от организаторите на Plovdiv Game Jam 2017 да се групират в отбори и да заработят екипно по създаването на компютърни и бордови игри. Четвъртото издание на инициативата Plovdiv Game Jam се проведе във филиала на Технически университет, подкрепено от компаниите Programista;  Gameloft Bulgaria, Microsoft Bulgaria, Cooolbox и SiteGround.

Plovdiv Game Jam е част от Global Game Jam – най-голямото събитие за разработка на игри в света. Всяка година темата на състезанието се пази в тайна до последния момент и е една и съща за всички участници по целия свят. Тазгодишното предизвикателство бе „Вълни“. Близо 20 прототипа на игри бяха създадени от отборите за по-малко от 48 часа – минаване на препятствия от морски, радио и електромагнитни вълни, придобиване на свръхсили, зомбита, русалки, животни и чудовища, включително Айнщайн, Никола Тесла и Милко Калайджиев са само малка част от елементите в игрите, на които заложиха с фантазията и чувството си за хумор състезателите. Технологиите, с които се разработени прототипите, са Unity 3D, Unreal Engine, SDL, Javascript, WebGl, RPG maker .

Победител в категория „Компютърна игра“ е отборът Rocket Launcher Dolphins – автор на играта Persistence. Главният герой е лисица с махмурлук, изоставена на самотен остров след тежък запой. Бесни вълни заливат острова и лисицата трябва да използва различни материали около нея, за да построи кула и да се спаси от вълните. Категория „Бордова игра“ беше спечелена от Dramatic Day Winners с играта Elemental Waves.

Събитието предложи и интересни лекции от представители на компании с богат опит в гейм индустрията. Следващото издание на инициативата ще бъде в началото на 2018 г.