Инициатор на кампанията срещу енергийните напитки е преподавателят по информационни технологии в СУ „Любен Каравелов” и учител на „Заедно в час” Божидара Илиева

Да превърне пиенето на айрян в мода, която да отклони вниманието на децата от енергийните напитки. Това е целта на кампанията, инициирана от преподавателя по информационни технологии в СУ „Любен Каравелов” и учител на фондация „Заедно в час” Божидара Илиева.

„Идеята се роди спонтанно. Аз самата страшно много обичам айрян и когато децата ме попитат какво да ми купят, когато отидат да си взимат закуски през междучасието, аз винаги отговарям: „Айрян”. Един ден се събрахме четирима желаещи, направихме си обща снимка, качихме я в социалните мрежи с #азпияайрян и събрахме страшно много харесвания и позитивни коментари”, разказа за „Уча в Пловдив” Божидара Илиева.

Така, с подкрепа на Ученическия парламент, тя организирала първата масова акция в голямото междучасие, на която били раздадени 12 литра айрян на децата от трети до десети клас. Под мотото „Ние диктуваме модата, „не” на енергийните напитки”, учениците изпили по чаша млечна напитка.

Наблюденията на Илиева показали, че дори четвъртокласници употребяват редовно тонизиращи течности, които съдържат кофеин и таурин, а редовната им консумация крие сериозен риск за здравето.

„За да вземеш нещо на децата, трябва да дадеш алтернатива. Затова реших да опитам да наложа айряна. Всички бяха много изненадани, но и учителите, и директорите ме подкрепиха и се включиха в първата инициатива”, щастлива е Илиева. Тя е категорична, че ще развива кампанията и вече подготвя писма до фирми производители, които да предоставят свои продукти като реклама в училище. Амбициозната педагожка е отворена към партньорства с други училища, тъй като цели максимално да популяризира инициативата.
Включете се и Вие като качите снимка в социалните мрежи с:

#АзПияАйрян
#НеНаЕнергийнитеНапитки
#Наздраве