Вузът ще е домакин на конференция за качеството на храните в рамките на Българското европредседателство

Реставрирана фреска на големия български художник Йоан Левиев ще посрещне гостите на конференцията за изследвания и иновации за повишаване качеството на храните Аграрният университет. Висшето училище ще е домакин на двудневния форум „Храни 2030”, който се провежда в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.  Участие в събитието на 14 и 15 юни се очаква да вземат над 300 политици, изследователи и водещи експерти в областта.

В тази връзка, наред с дейностите по подготовка на събитието, ръководството на университета е решило да реставрира стенописната композиция „Земята и хората” на Левиев, създадена в средата на 60-те години в сградата на ректората. Произведението се намира в централното фоайе, където ще бъдат посрещнати гостите на събитието. Стенописът е едно от най-сложните в композиционен план творби на художника, разположен в двете стълбищни части и етажни нива. Творбата е изпълнена в най-класическата стенописна техника.

„След оглед на специалисти, за да се гарантира добро бъдеще на произведението, бяха извършени поредица от реставрационни дейности, свързани с почистването, консервацията и реставрацията на живописния слой. По време на работата се установи, че има данни за предишни поправки, което бе потвърдено и от преки свидетели на това как авторът лично в средата на 90-те се е погрижил за доброто състояние на творбата си по повод на друго важно събитие от историята на университета – 50-годишния му юбилей. Сега ние решихме отново да предприемем укрепителни действия по консервация във връзка със знаковата конференция”, обясни ректорът проф. Христина Янчева.

Творбата на Йоан Левиев разказва историята на човечеството от най-древни времена до наши дни, представяйки връзката между земята и хората. Във втората част на композицията е представена актуалната темата за науката в полза на земеделието, която е пряко свързана с дневния ред на предстоящото събитие.