“Бизнес икономика” и “Информационни и механизирани технологии в аграрното производство” са двете нови специалности на вуза, стана ясно в Деня на отворените врати за кандидат-студенти

IMG_7855

Изнесени изпити при над 10 кандидати е готов да организира и проведе Агранният университет. Това обяви зам.-ректорът по учебната дейност Боряна Иванова в деня на отворените врати на висшето училище вчера. Десетки кандидат-студенти от различни краища на страната дойдоха, за да се запознаят с учебната програма, базата и условията за обучение. Целта на изнесените изпити е да бъдат улеснени желаещи да се обучават във вуза от по-отдалечени региони на страна, като по този начин ще се спестят и средства на семействата.

Документи за основните изпити по български език, биология или география се подават от 13 юни до 8 юли. Заявления внасят и тези, които са участвали в предварителната кампания, но не са удовлетворени от оценките или пък са получили двойка, както и новите кандидати. Вузът признава оценките от матурите като равностойни на резултатите от кандидатстудентските изпити. Датите за изпитите от редовната сесия са 9 и 10 юли.

Двете нови специалности за идната академична година са “Бизнес икономика” и “Информационни и механизирани технологии в аграрното производство”. Приемът за бакалаври ще е 890, който е приблизително като миналогодишния.

Впечатления от пътуванията си по програма “Еразъм+” споделиха пред бъдещите си колеги студенти от различни специалности.

“Пътувайте, това ще ви обогати и промени”, призова Енислава Терзийса, която тази година завършва “Аграрен туризъм” и вече работи в международна компания. В края на първата година заминала на бригада в Америка, а след това изкарала два академични семестъра в Прага. Колежката й Цветелина пък разказа за стажа си в петзвезден хотел в Гърция. Първата й практика била на остров Крит, а сега се готвела за втора на остров Корфу.

Водени от деканите на факултетите, кандидат-студенти разгледаха лабораториите по екология, химия и ентомология. Особен интерес предизвика хербариумът, който се поддържа от катедрата по ботаника, както и научната лаборатория по стреса при растенията. Момчетата и момичетата с амбиция да се развиват в бъдеще в аграрния сектор, се запознаха с учебния асортимент от зърнено-житни култури и почвения музей, разгледаха постерната изложба с различните видове и породи селскостопански изложби.

Студентски съвет запозна зрелостниците със социално-битовите и условията за спорт, както и с възможностите за стипендии.