Юбилейна марка по повод 75-годишнината си пуска Аграрният университет. Тя вече е утвърдена от Министерството на транспорта и в момента се работи по дизайна й, уточни ректорът проф. Христина Янчева.

Пандемията стана причина за отлагането на поредицата събития, свързани с отбелязването на юбилея. В момента тече регистрация за участие в Научно-практическата конференция с международно участие „Перспективи пред аграрната наука и иновации”. Тя ще се проведе в шест направления – Агротехнологични решения за екологосъобразно земеделско стопанство в контекста на стратегия „От фермата до трапезата”; Иновативни подходи за създаване на устойчиви производствени системи в животновъдството, аквакултурата, рибарството и преработката на продукти от животински произход;  Иновации и дигитални системи и методи в аграрния сектор; Модели за жизнеспособна биоикономика в селските райони; секция за иновации на студенти, докторанти и млади учени и секция на научни изследвания.

Университетът е заложил провеждането и на кръгла маса „Бизнесът в подкрепа на образованието”. За дискусия ще бъдат поканени фирмите, които партнират на висшето училище, за да направят презентации пред студентите. Ще има и щандове за материали и фирмена продукция. 286 работодатели ползват услугите на Кариерния център на Аграрния университет, за да намерят подходящи кадри за обявени от тях свободни позиции за практики и стажове.  Само за миналата година са били публикувани 54 обяви с над 100 работни позиции по професионални направления, в които се обучават възпитаниците на Аграрния университет.

Програмата на честванията предвижда и изложба под мотото: „Път през годините”. На нея ще бъдат показани стари и ценни издания, които се съхраняват в Университетската библиотека. Ще бъдат обявени и Открити дни на Винарската изба в Брестник.

Не на последно място сред приоритетите по време на юбилейната година е каузата Ботаническа градина, която се стопанисва от университета. Пространството вече е оградено. Преподавателите от катедра „Ботаника” са описали ценните видове, запазили се през годините. Сред тях има изключително редки растения от средата на миналия век. Предвидено е да се изгради административна сграда, както и малка оранжерия. Ще има и място за открити учебни занимания.

Ботаническата градина на Пловдив датира от 1950 г. и е третата в България. Реалната дейност по създаването й започва през 1957 г., когато за неин ръководител е назначен д-р инж. Димо Граматиков.

Инициативата по възобновяването започна преди две години, когато група ентусиасти, заедно с Аграрния университет, стартираха акции. Предстои и създаване на фондация за финансиране на обновяването.

„Студенти и преподаватели периодично организират почистване на инвазивната растителност, ценните видове са маркирани. Доброволците възобновиха акциите по почистване. Следващото е на 25 юли”, каза проф. Янчева.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.