След като възстановим редките видове, ще я отворим за ученици и студенти, а защо не и за граждани, казва ректорът проф. Христина Янчева

img_6673

Аграрният университет търси подкрепа от общината, за да огради Ботаническата градина, която се простира върху 130 дка. Теренът е 100% държавна собственост и се управлява от висшето училище. В момента тя е в изключително лошо състояние, тъй като през последните две десетилетия не са полагани особени грижи. Тъй като е разграден, обектът често е обект на посегателства и нерегламентирана сеч.

На среща с кмета Иван Тотев утре ректорът проф. Христина Янчева ще предложи идеен проект за възстановяване на градината, който предвижда възстановяването на редките видове и обособяване на насажденията по групи.

„Най-напред трябва да се сложи ограда и се надяваме общината да ни подкрепи финансово за това. Имаме идея за изграждане на презентационен център, където ученици и студенти ще могат да се запознаят с растителното богатство. Там могат да се правят и научни изследвания. Добре е голям град като Пловдив да има Ботаническа градина, която да бъде отворена и за граждани”, коментира проф. Янчева, която търси и държавно финансиране. Интерес към възстановяване на обекта проявявала и неправителствена организация, но ректорът обеща подробности след срещата.

Общината и вузът ще обсъждат и връзката между район „Тракия” и бул. „Цариградско шосе”. След решение на Академичния съвет, университетът е дал съгласие строителите да влязат малко в неговите имоти, за да бъде изградена на новата пътна връзка.