news2531977558490573

Със знак за качество за успешна работа по програма „Еразъм+” бе отличен Аграрният университет. Той се нареди сред петте висши училища у нас, наградени със сертификат. Зам.-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов връчи отличието на зам.-ректора по учебната работа проф. Христина Янчева.

415 проекта в сферата на училищното, професионалното и висшето образование,образователната мобилност и младежките дейности са били одобрени у нас през изминалата 2015 година. Общият бюджет е бил 25.6 млн. евро. Средствата по програма за догодина са завишени с 10 на сто, което означава финансиране на повече проекти. Първият срок за кандидатстване е 2 февруари 2016 година.

На 16 януари догодина ще се проведе Общото събрание на висшето училище, поради приключване мандата на настоящото. За разлика от другите вузове обаче, то няма да съвпадне с избора на ректор на висшето училище. Кой ще е новият ректор ще стане ясно вероятно през февруари. В първия месец на новата година кандидатите ще заявят участието си в надпреварата и ще представят мандатни програми. Проф. Димитър Греков не може да се кандидатира, тъй като вече е изкарал два мандата. Един от претендентите за негови наследници се очаква да бъде проф. Янчева, която бе изпълняващ длъжността, докато Греков бе земеделски министър. Другите имена, които се спрягат за ръководния пост, са на деканите на агрономическия факултет – доц. Божин Божинов, и на факултета по растителна защита – проф. Янко Димитров.